Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

11| 4291 |13.01.2015 НОВИНИ

Прокуратурата няма да проверява Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа"

.
Делян Пеевски
Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала, който "Протестна мрежа" подаде преди 10 месеца до главния прокурор Сотир Цацаров.
Наблюдаващият прокурор Бецова пише, че "всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а единствено житейски възможни) са били детайлно проверени и анализирани в хода на извършената проверка и не са потвърдени с други такива".

 

Прокуратурата е проверявала седем от направленията в сигнала на "Протестна мрежа" - разминаване между стандарта на живот на Пеевски и декларираните от него доходи, връзка на депутата с фирми с неясен капитал, информация за наличие на разработки срещу Пеевски, "експресната" процедура по предоставяне на достъп до класифицирана информация на Пеевски, данни за търговия с влияние от депутата, неясно финансиране на фирми на Ирена Кръстева и неясно финансиране на движението на Николай Бареков.


Прокурор Боряна Бецова обяснява, че в рамките на проверката са били "поискани и приобщени множество документи" за фирмите, споменати в сигнала, визирайки достъпната информация в Търговския регистър, информира Стандарт нюз. Събрана е и информация от НАП за извършвани данъчни проверки срещу фирмите.


На Делян Пеевски е била назначена данъчна ревизия за периода от 2008 до 2012 г., от която е станало ясно, че той е подавал данъчни декларации за 2008 и 2009, но не и за следващите две години, защото не е получавал доходи "освен трудови и приравними към тях правоотношения". Проверката не установила несъответствие между притежаваните имущества, получени доходи и направени разходи.


В постановлението, с което се отказва образуване на разследване, се прави кратък преразказ на фирмените досиета на дружествата, свързани с Ирена Кръстева, цитирайки данни, достъпни за всеки в Търговския регистър.


В прокурорския акт се цитират и резултати от провеждани през годините данъчни проверки на фирмите, като две от дружествата - "Балканска медийна компания" (която притежава по-голямата част от имотите, които Пеевски ползва) и дъщерното й дружество - "Нова българска медийна група холдинг", са били установени данъчни задължения – за първата фирма от 290 хил. лв., а за втората – 71 хил. лв. Задълженията обаче са били погасени от фирмите. Този факт беше изнесен от зам. главния прокурор Борислав Сарафов още през лятото.


Прокурор Бецова приема, че за да има укриване на данъци, "е необходимо деецът да не плати свой данък в големи размери", но "такива обстоятелства в коментираните по-горе случаи не са установени, дори напротив, поради което и не може да се направи извод за престъпления против финансовата и данъчната система".


Държавното обвинение отказва да образува производство за пране на пари с аргумент, че "единствено наличието на хипотетична възможност за такова неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".


Във връзка с искането в сигнала да се провери информацията, че Делян Пеевски е бил обект на разработки от службите, от прокуратурата приемат, че тези твърдения се явяват "изолирани и неподкрепени".


По искането в сигнала да бъде проверена процедурата, по която Делян Пеевски е получил допуск до класифицирана информация само за няколко дни, от държавното обвинение приемат, че е безпредметно този факт да се проверява, защото вече е бил обект на проверка и нарушения не са открити.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 4334 |13.01.2015 Цветанов поздрави Лазаров за "отличната" работа по случая Сертов, поне нямало убити . 5| 3819 |12.01.2015 Цацаров иска да се увеличи прокуратурата с 42 щата . 18| 4164 |12.01.2015 Проф. Димитров: Между Мохамед и Бареков няма разлика . 2| 4163 |11.01.2015 Адвокатът на Ф. Златанов: Подмятаха ми "днес те има, утре те няма"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ