Реклама / Ads
7| 2679 |12.05.2023 НОВИНИ

Прокуратурата се оправда: Чуждестранен експерт имало, но не бил допуснат в разследването за атентата срещу Гешев

.
Източник: личен архив
От Софийската градска прокуратура (СГП) потвърдиха, че на мястото, където на 1 май взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, е имало чуждестранен експерт, но той не бил допуснат от наблюдаващите прокурори до местопроизшествието и не е участвал в процесуално -следствените действия.
 

Това е първото официално прессъобщение от Градската прокуратурата, която работи по делото за тероризъм.

 

От него става ясно, че наблюдаващите прокурори са трима и са избрани на случаен принцип.

 

Досега информация по случая бяха изнасяни от заместник главния прокурор Борислав Сарафов, заместникът му Ясен Тодоров, говорителя на главния прокурор Сийка Милева и говорителя на Националната следствена служба Мариян Маринов.

 

За чуждестранен експерт от Израел съобщи първо Сарафов, а след това и Тодоров, като именно на неговите впечатления се основаваха твърденията им, че взривът е бил професионален, силен и целял да убие Иван Гешев.

 

В последствие заместник главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че израелският експерт е бил заведен на местопроизшествието на заместника му Ясен Тодоров по указание на Обвинител номер едно.

 

Днес от СГП уточниха: "На местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването".

 

Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина вчера наблюдаващите прокурори са издали постановление за неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване, информират от Софийската градска прокуратурата. Оттам изразяват несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01 май 2023 г.

 

Междувременно "Хоризонт" научи, че искането на директора на Националното следствие Борислав Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров като него заместник вече е заведено в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) и би трябвало на следващото си заседание - в сряда, Прокурорската колегия да се запознае с мотивите му. А те са свързани с медийните изяви на Тодоров по делата, по които не работи, както и оценката на Сарафов, че не може да работи в екип с него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2766 |12.05.2023 Прокуратурата засекрети материалите по разследването на опита за атентат срещу Гешев . 5| 2765 |11.05.2023 Радостин Василев: Прокуратурата спретна фарс, защото винаги съм бил противник на Иван Гешев . 0| 2722 |10.05.2023 Прокуратурата разследва смъртта на 13-годишно момче в Пловдив . 9| 3298 |09.05.2023 След признанията на адв. Чингарова: Прокуратурата подхваща кметските избори от 2015 г. в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads