Реклама / Ads
22| 3191 |01.12.2023 НОВИНИ

Прокуратурата отказа да разследва призивите на Костадинов срещу демократичната "уродлива измет"

.
Костадин Костадинов
Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство след думите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че българската демократична общност е "една озверяла човешка сган, жадуваща за кръв и мечтаеща за войни и насилие", заради което "дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството".
 

Софийска градска прокуратура намира, че изразеното във Facebook пост, обозначен като "официална позиция", е лично мнение на Костадинов, и не би могло да се окачестви като проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, нито като подбуждане на някого да извърши престъпление.

 

На 16 ноември отново Софийска градска прокуратура отказа да иска от съда разпускането на партия "Възраждане", за което настояваха от Българския хелзинкски комитет и редица общественици, подписали в край на юли сигнал до и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

 

Не може да се окачестви и като проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на конституционния обществен и държавен строй, пише в постановлението си прокурорът, съобщава "Сега".
 

Прокуратурата се самосезира за статуса, след като дори премиерът Николай Денков се възмути от него. Държавното обвинение е проверила точно за три месеца казуса и на 29 септември преписката е прекратена.


Проверката е възложена от прокуратурата на ГДБОП и ДАНС. Към това производство са добавени и преписки, образувани по сигнали на граждани от Враца и Варна, които твърдят, че с цитираната публикация във Facebook Костадинов "открито призовава към насилие към привърженици на конкретни политически убеждения" и проповядва антидемократична идеология.


За да има престъплението по чл.162, ал.1 от НК, е необходимо деецът чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин да проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, цвят на кожата, произход, народност или етническа принадлежност или сексуална ориентация.

 

Чл.108, ал.1 от НК криминализира проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй.

 

Според прокурора в публикацията не са конкретизирани хора и не става ясно кои лица има предвид авторът чрез изразите "родната демократична общност" и "рупорите на американското посолство", в чиито профили според него "се лееше кръв и се призоваваше за война, кланета, бунтове и всякакви други подобни неща", нито е посочил конкретни лица, които според него са "озверяла античовешка измет, жадна за кръв и мечтаеща за войни и насилие".

 

Освен това в израза "ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството", не се съдържа обръщение към конкретно лице, нито към група лица с призив да извършат конкретни действия на насилие срещу някого. Прокурорът обяснява още, че публикацията съдържа обидни квалификации, но делата за обида са от частен характер - започват по тъжба на пострадалия.


По случая е извършена и компютърно-техническа експертна справка, въпреки че към средата на юли публикацията вече не е била публично достъпна, като според експерта най-вероятно е била изтрита.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3123 |01.12.2023 САЩ: Заплахата от тероризъм в България е ниска, но терористи минават през страната . 15| 3605 |01.12.2023 ЕС подготвя санкции срещу ЧВК Редут, чрез която ГРУ вербува наемници за войната с Украйна . 1| 3358 |01.12.2023 Бебето, което стана символ на бруталността на Хамас . 22| 3935 |01.12.2023 Другарят на Путин Орбан тласка ЕС към ръба. Ще задейства ли ЕС "ядрената опция" към Унгария?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads