Реклама / Ads
11| 4697 |23.12.2021 НОВИНИ

Прокуратурата повдигна обвинение на шефа на ГДБОП, самите прокурори - недосегаеми

.
Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов. Това се случва след напрежението между държавното обвинение и МВР миналата седмица заради скандалите по разследването за АМ “Хемус”. Прокурори се оплакаха от “безпрецедентен натиск” от страна на ГДБОП.
 

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е обвинен от Софийска районна прокуратура за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, съобщиха от СРП.

 

Решението е по сигнал на прокурори от 11 декември. Започнало и разследване, в хода на което са били разпитани свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ. В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение “домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната.

 

ФрогНюз припомня, че Борислав Колев бе обвинен в пране на пари заради схемата по изграждането на лотовете по АМ “Хемус”. Не е ясно обаче какво е първоначалното престъпление. Това означава, че на практика обвинението виси във въздуха. Колев обеща да даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включително посочи конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Братът на Колев заяви, че той е поискал среща с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. Рашков посочи, че по време на срещата “е чул имена”. 

 

Заради схемите обаче прокуратурата и МВР се скараха. До конфликта се стигна именно заради обвиненията в оказване на натиск от силовото ведомство. Държавното обвинение и в частност Иван Гешев си навлече критики, защото именно той се хвали с “пропяването на свидетели” и сделките, които се сключват с обвиняеми, за да дадат повече информация за ключови престъпления. Този път обаче случаят не бе точно такъв, а остана впечатление в тъкмо обратното - че прокуратурата всячески се опитва да попречи наяве да излязат още данни. 

 

Логичен е обаче въпросът: Когато прокурорите злоупотребяват с правомощия или обслужват нечии интереси, упражнявайки натиск, каквито случаи има, на тях кой ще повдига обвинения? Засега никой, което е абсолютно несправедливо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5099 |22.12.2021 Прокуратурата влезе в БДЖ заради злоупотреби за над 130 милиона . 9| 4706 |21.12.2021 Записаха разкритията на Борислав Колев в прокуратурата. Ще го разпитат пред съда . 1| 3752 |21.12.2021 Николай Хаджигенов: Това, че ГДБОП е натискал прокуратурата, е хумореска. Гешев да излезе от прокуратурата . 14| 5044 |20.12.2021 Пеканов отвърна: Прокуратурата прави опит за манипулация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads