Реклама / Ads
2| 4157 |06.12.2017 НОВИНИ

Прокуратурата със 700 преписки и проверки за приватизация, съдбата им е неясна

.
Сотир Цацаров
Комисията по правни въпроси към Народното събрание изслуша главния прокурор Сотир Цацаров. Въпросите, които бяха зададени на Цацаров, отразяваха актуалния през последните няколко седмици диалог между ГЕРБ и БСП, съобщи БНР.
 

БСП се интересуваха от въпросите за приватизацията и давността и евентуална промяна в Конституцията. ГЕРБ зададе още веднъж своя въпрос за приватизацията на "Техноекспорт" и участието на Корнелия Нинова в този процес.

 

По отношение на това колко приватизационни сделки могат да бъдат отворени, ако бъде променена Конституцията, така че да се премахне давността, отговор нямаше. Има статистика, която се събира в архивите на Прокуратурата като текстове от Наказателния кодекс, които могат да бъдат приложени към приватизационни сделки. От тях става ясно, че от 2004-та до 2017 година около 700 преписки и проверки в прокуратурата са за приватизация. Не стана ясно обаче каква е съдбата им.

 

При проверка, направена през 2016 година, с доклад на ДАНС до тогавашния премиер Бойко Борисов, където са били изгорени близо 20 приватизационни сделки, част от които са и "Софарма", "Дамяница" и други, е констатирано, че е изтекла давността.

 

Пред журналисти главният прокурор коментира, че ако се тръгне към промяна в Конституцията и тя бъде реализирана, то тогава нямаме еднозначен отговор към момента за колко дела ще става дума. По някои от приватизационните сделки не е работено изобщо.

 

Според проверка, направена през 2017 година, става ясно, че по "Техноекспорт", където Корнелия Нинова е имала акции, няма данни за престъпление и има изтекла давност, но питането е свързано само с тази приватизационна сделка и не е персонално по отношение на Нинова.

 

Възникна и въпросът за стената около границата с Турция. Скоро ще стане ясно дали ще се стигне до повдигане на обвинения, тъй като събраната информация по линия на финансовия контрол и по линия на ДАНС е станала причина за прехвърляне на материалите по делото към Специализираната наказателна прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9849 |06.12.2017 Само във Фрог: Три схеми за незаконно подслушване прилагат МВР и прокуратурата . 1| 4413 |22.11.2017 Прокуратурата проверява думите на Борисов, че в НС има замесени в наркотрафик . 1| 4321 |22.11.2017 Прокуратурата: Агенцията по метрология тотално бездейства за състоянието на язовирите . 2| 4303 |16.11.2017 Цацаров дава Марешки на спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads