Реклама / Ads
123| 5285 |25.06.2013 НОВИНИ

Прокуратурата се захвана с полетите на "Авиоотряд 28"

.
Прокуратурата разследва извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от пресцентъра на обвинението.
 
Образувани са две досъдебни производства след постъпили в прокуратурата сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19 юни Софийска градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че в периода от май 2009 г. до май. 2013 г. са нарушили служебните си задължения, за да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет - престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес след предварително получено разрешение от Софийски градски съд е извършено претърсване в административната сграда на Авиоотряд 28, на територията на Летище София. Иззети са множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20 юни Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната за длъжностни престъпления - за това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили на 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили и от това са настъпили тежки последици - щети в размер на близо 813 000 лева.

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили (Враждебна, Крумово, Безмер), както и в Националната служба за охрана. При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили, са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали -маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4904 |24.06.2013 Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Жоро Инкасото . 101| 6225 |20.06.2013 Прокуратурата разпореди пълна данъчна проверка на Цветанов . 73| 5834 |19.06.2013 "Атака" сезира прокуратурата за престъпен сговор на Бойко Борисов и Пашата . 74| 5540 |19.06.2013 Прокуратурата с нови данни за имотите на Цветан Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads