Реклама / Ads
1| 15757 |11.08.2016 НОВИНИ

Прокурор Сарафов в немилост, сменя го „звездата” Гешев

.
Борислав Сарафов
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е изпаднал в немилост. Шефът му Сотир Цацаров си има нов любимец – новоизлюпеният шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Сарафов е предполагаемата жертва, която ще бъде дадена курбан след посещението на магистратите от Брюксел.
 
Тяхното идване се отлага вече няколко пъти. Причината е, че те искат да проверяват произволно посочени дела, а нашата прокуратура се опъва. За да не падне сянка върху името на Цацаров, щял да го отнесе Сарафов. Това заявиха магистрати пред Фрог нюз. Те прогнозират сериозни промени след президентските избори и в прокуратурата. Имало голям натиск отвън от ЕК и Вашингтон, че именно прокуратурата прикрива золумите на кръга #Кой и неговия знаменосец Делян Пеевски.

Сарафов се „изяви” по аферата „Костинброд”, а след това и по цирка с ареста на „убийците на Пеевски”, които съдът оневини изцяло. Тогава се наложи Сарафов да признава, че прокуратурата се е издънила и да се извинява на задържаните. Разбира се, че Сарафов е действал по заповед отгоре, включително и на държавно ниво, но когато трябва да гори бушон – ще гори Сарафов, коментират запознати. Според тях той е удобна жертва, защото името му е набъркано в множество скандали. Последният, когато той бе обидил полицайка на съвещание и тя подаде жалба в съда, е особено показателен.

На 11 август стана ясно, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е констатирал, че в Софийския градски съд (СГС) не са допуснати нарушения по образуването, разпределението и движението на делото по гражданския иск, подаден от служителка на ГДБОП срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. ВСС започна проверка след сигнал на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Повод за неговото искане беше заради позицията на Борислав Сарафов, изпратена през пресцентъра на прокуратурата и качена на официалната страница на държавното обвинение, в която той напада съда и обяви, че има "лоша организация при администрирането на делата в съда или очевидна и явна недобросъвестност при изпълнение на служебните задължения".

Срещу Сарафов беше заведен граждански иск от разследващия полицай Любомила Ценова. Тя твърдеше, че той е отправял обиди и заплахи по време на работна среща в кабинета му. Скандалът застрашаваше Сарафов с оставка, защото на крясъците и обидите му е имало няколко души свидетели. Тогава се намесил премиерът Борисов, който изразил мнение, че е редно Сарафов да се извини, за да се избегнат последиците от скандала. Така й стана, след което без никакви обяснения Ценова си оттегли иска.

Проверката на инспектората показва, че твърденията на Сарафов са неверни - достъп до делото не е искан и не е предоставян, то е образувано съобразно разпоредбите на Правилника за администрацията на съдилищата, разпределението е извършено в съответствие с приетата от ВСС методика за разпределение на делата, след което е докладвано незабавно на определения съдия, който също е действал по закон.

С това чашата преляла и Сарафов продължава да е зам.-главен прокурор почти форално.

Новата "звезда" на доблестната и неподкупна българска прокуратура Иван Гешев...

 

Новият фаворит и „звезда” на Цацаров е ръкоположеният за шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той също бе замесен в гафовете с т.нар. „убийство на Пеевски”, но тогава бе само прокурор от СГП. Последваха две години, в които Гешев направи всичко по силите си, за да внуши на обществото че Корпоративна търговска банка е била пирамида, а собственикът Цветан Василев е ограбил собствената си рожба. Колкото и малоумно да звучаха интервютата и изявленията му, това се вписваше в пропагандата на Пеевски и медиите му, където се изявяваше Гешев. Така Гешев стана любимец на кръга #Кой и кариерата му разви бясна скорост. Последва и нарадата - новият пост. Босовете се постараха да няма други кандидати, защото Гешев можеше да закъса при наличието на конкуренция. Като благодарност новияш шеф на СП повдигна нови обвинения срещу директори и служители на КТБ като ги „обедини” под шапката на „организирана престъпна група”. В престараването си обаче той допусна голям гаф, който тепърва ще се коментира, твърдят експерти. Става въпрос за решението му да не повдига обвинение на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев. Вероятно е „осигурил” Русев като нов специален свидетел. Това обаче е абсурдно, тъй като именно Русев е ръководил банката, а другите са изпълнявали неговите разпореждания. Нелепо е шефът да свидетелства срещу подчинените си, че са изпълнявали неговите заповеди, коментират поредния цирк юристи.

Очаква се в скоро време Борислав Сарафов да бъде принуден да подаде оставка. Мястото му било обещано на Иван Гешев. Сегашният заместник на Цацаров не може дори да повярва че е възможен такъв заговор зад гърба му, защото е бил лоялен досега към всички управляващи и най-вече на своя шеф Цацаров. Изпълнявал е всички поръчки и дори в един момент се е виждал като главен прокурор, заради преместването на Цацаров някъде в чужбина по целесъобразност, коментират още налюдатели. Иска му се това да са медийни измислици, но сам знае, че когато се появи подобна информация, тя винаги идва отвисоко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4535 |31.07.2016 Огън изпепели два автомобила край плажа в Сарафово . 0| 4453 |27.07.2016 Избраха Емилия Русинова за градски прокурор на София . 0| 4127 |26.07.2016 Главният прокурор ще се отчита пред парламента, решиха депутатите . 0| 4538 |18.07.2016 Седем прокурори нахлуха в „Инджирлик”, обискират щаба на ВМФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads