Реклама / Ads
18| 4675 |06.08.2023 НОВИНИ

Прокурор Зартова от СРП не е съгласна да подаде оставка

.
Невена Зартова за исканата й оставка: Няма закон, който да ми дава право да се меся в работата на прокурорите Източник: БГНЕС
Не знам какво е законовото основание да ми бъде поискана оставката, заяви пред БТА административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.
 

Тя добави, че до момента не е разговаряла с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, но ако има дисциплинарно или друго законово нарушение, е готова да подаде оставката си.

 

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че Сарафов е поискал оставката на Зартова като административен ръководител на СРП заради "сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици".


"С голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК (за причиняване на смърт по непредпазливост) в Софийска районна прокуратура", посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. 

 

И още: "В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на Невена Зартова", заявява Сарафов. 


Зартова каза, че нито Законът за съдебната власт, нито който е да е друг закон ѝ дават право да нарежда на прокурор от Софийската районна прокуратура извършването на каквито и да е действия по дело, наблюдавано от този прокурор.

 

В такъв случай можех да бъде обвинена, че упражнявам административно влияние като ръководител,  коментира тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2779 |06.08.2023 След двойното убийство в Лозен: Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София . 4| 3800 |03.08.2023 Следователят Бойко Атанасов: Прокурорската колегия на ВСС пречи на Европейската прокуратура да заработи . 5| 3292 |31.07.2023 Украйна планира износ на зърно през Адриатическо море. Хърватия е съгласна . 43| 8524 |31.07.2023 БХК с писмо до главния прокурор поиска партия ”Възраждане” да бъде разпусната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads