Реклама / Ads
17| 2223 |10.10.2024 НОВИНИ

Борислав Сарафов - единствената кандидатура за нов главен прокурор

.
Борислав Сарафов Източник: БГНЕС
Борислав Сарафов е единствена кандидатура за нов главен прокурор. Той е номиниран от Прокурорската колегия в състав Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнякова.
 

Номинацията на Сарафов дойде на последното възможно заседание на Пленума на ВСС, на което можеха да се предлагат кандидати. За да стане следващият обвинител номер едно, са нужни поне 13 гласа "за".





Сарафов зае временно поста в средата на миналата година, когато мандатът на Иван Гешев беше прекратен предсрочно.

 

Днес беше последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което можеше да се издигат кандидатури, но други не постъпиха и така Сарафов остана единственият номиниран.

 

Предложението той да застане начело на прокуратурата беше внесено от трима членове на Прокурорската колегия – Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов, предаде Lеx.bg.

 
От името на вносителите Стефан Петров посочи мотивите, с които предлагат Сарафов да стане главен прокурор.

 

Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София. Завършил е „Право“ във Висшия институт на МВР в София.

 

В периода 1994-1996 г. е инспектор по режимно-административната дейност в Главно управление на местата за лишаване от свобода, след което започва работа в съдебната система.





Първоначално е следовател в Софийската окръжно-следствена служба, после за кратко става зам.-шеф на районната прокуратура в Сливница.

 

От януари 2001 г. до ноември 2006 г. е редови прокурор в Софийската окръжна прокуратура, впоследствие е повишен във Върховната административна прокуратура, където работи в отдел „Съдебен“.

 

От март 2007 г. е обвинител във Върховната касационна прокуратура в отдела за борба с организираната престъпност.

 

През 2011 г. беше избран за шеф на новооткритата Апелативна специализирана прокуратура.

 

Година по-късно Сарафов беше един от тримата кандидати за главен прокурор заедно с тогавашния зам.-главен прокурор Галина Тонева и съдията от Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

 

Висшият съдебен съвет избра Цацаров, а Тонева и Сарафов бяха негови заместници.





Впоследствие Тонева се върна в съда, а през 2017 г. Сарафов беше избран за директор на Националната следствена служба. Пет години по-късно той беше преизбран за втори мандат начело на НСлС.

 

След освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, на 16 юни м.г. Борислав Сарафов беше определен за и.ф. обвинител №1, какъвто е и до днес.

 

Изслушването на Сарафов и изборът на главен прокурор ще са на 16 януари. Най-малко 13 гласа са необходими, за да има нов обвинител №1.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2152 |10.10.2024 През съмнителни сделки с балкански политици: Китай иска да стъпи на европейския пазар на вятърна енергия . 2| 2118 |10.10.2024 След отменената среща в Рамщайн: Зеленски с европейска обиколка, ще говори с Марк Рюте . 0| 2140 |10.10.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в с. Железница . 1| 2138 |10.10.2024 Проф. Рачев: С пориви на вятъра до 160 км/ч - ураганът "Милтън" отслабва, но остава опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads