Реклама / Ads
0| 8255 |08.07.2022 НОВИНИ

Прокурорка отказала да разследва Георги Семерджиев за шофиране без книжка

.
Прокурор от Софийска районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу Георги Семерджиев, който бил заловен да управлява кола без шофьорска книжка. Това става ясно от постановление на държавното обвинение, с което Фрог разполага.
 

Отказът от наказателно преследване е станал през 2014 г. Всичко започва на 18 януари същата година, когато 20 минти след полунощ аудито модел А6, управлявано от Георги Семерджиев било спряно за проверка. Той не представил свидетелство за управление. Затова му написали акт. 

 

След това станало ясно, че татуираният бивш футболист загубил правоспособност на водач, защото са били отнети всичките му контролни точки. Неговата книжка била иззета още през 2009 г. и към 2014 г. той не възстановил правата си, за да седне зад волана. 

 

Според документа на СРП, наказателно постановление на Георги Семерджиев било връчено на 2 септември 2013 г. След като се запознала с материалите, прокурорката В. Желева прави следните констатации: 

 

“От субективна страна се установява, че в случая се касае за формално престъпление. (...) В конкретния случай липсват данни Георги Семерджиев да е знаел, че е бил наказан с наказателно постановление, което е влязло в сила, тъй като наказващият акт не е бил доведен до знанието му, а е използвана законова фикция, визирана в чл. 58, ал. 2 от ЗАНН за неговото неприсъствено връчване”. 

 

По-нататък в постановлението се казва следното: 

 

“Не се установява в съзнанието на Георги Семерджиев да е имало представа, че управлява моторно превозно средство в едногодишен срок от наказанието му по административен ред за същото деяние, което е елемент от състава на престъпление по чл. 343 В, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК. ДЕйствително се установява, че Георги Семерджиев е знаел за обстоятелството, че не притежава свидетелство за управление на МПС и същият е неправоспособен водач, съзнавайки, че на 18 януари 2014 г. е управлявал МПС без свидетелство за управление на МПС, но в субективните представи на дееца е следвало да има съзнание, че управлява МПС в едногодишен срок от влизане в сила на наказателно постановление за управление на МПС без свидетелство за управление, което в действителност не може да се установи от материалите по преписката”. 

 

В крайна сметка стана ли ви ясно, уважаеми читатели, колко сложна е схемата, по която Семерджиев се “изплъзва” на прокуратурата? Именно поради тази причина след думата “постанових” въпросният прокурор пише: 

 

“Отказвам да образувам досъдебно производство”. 

 

Това показва, че още преди осем години, ако държавното обвинение беше погледнало сериозно на случая “Семерджиев”, може би Христина и Хариет щяха да бъдат живи днес. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13430 |07.07.2022 Смениха назначената от ГЕРБ шефка на агенцията за европарите заради разследване на Кьовеши . 0| 3068 |07.07.2022 Украйна разследва над 21 хил. предполагаеми военни престъпления . 0| 3077 |06.07.2022 Андрей Новаков: България е отказала да работи с Европол за разследване на пари за възстановяване от Ковид . 0| 3843 |05.07.2022 Близки на застреляния Любо Иванов алармират Гешев, че разследването закуца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads