Реклама / Ads
9| 4307 |22.02.2022 НОВИНИ

Прокурорката, добила слава с делото за Пръскачките, не бе допусната да стане съдия

.
Евгения Щъркелова
Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова няма да бъде преназначена като съдия в Софийския градски съд, както самата тя поиска. Това единодушно реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), която остави без уважение молбата на Щъркелова.
 

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото „НАПлийкс“ за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция преди 3 години. Основен обвиняем по него е собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен в кибертероризъм, но делото още не е в съда, пише Лекс. бг.

 

В хода на разследването прокурор Щъркелова каза, че целта на кибератаката е била дестабилизиране на политическата обстановка в страната и на правителството, всяване на смут и тревога в населението, като част от плана за това било и хакването на поливните системи пред парламента - сиреч пръскачките. 

 

Обвинението твърдеше, че идеята била да се активират пръскачките при преминаване на автомобили на президента и гости на парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването, а оттам и нестабилност на цялата политическа система.

 

В края на януари Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

 

„Разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, даваща основание за преназначаването ми от длъжността „прокурор“ в Специализирана прокуратура в длъжността „съдия“ в Софийски градски съд е свързана и с други обективни фактори – кадровата обезпеченост на Специализирана прокуратура и високата натовареност на Софийски градски съд. Структурата, в която заявявам желанието си да бъда преназначена е с изключително голяма натовареност“, пише Щъркелова до ВСС.

 

Молбата ѝ първо беше разгледана от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) към Прокурорската колегия, но решението е било отложено, докато не се произнесе Съдийската колегия.

 

А съдийската КАК пък предложи на колегията да не уважи заявлението на Щъркелова. Мотивите за това е, че в спецпрокуратурата има 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем е възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, е мнението на съдийската КАК.

 

И още: „Предвиденият в разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ кариерен бонус за връщането на заместниците на административните ръководители на равна по степен длъжност след прекратяване на мандата им, касаят възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт.

 

Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“. С оглед това КАК предлага Щъркелова да не бъде премествана в СГС.

 

Тя не е първият спецпрокурор, който иска преназначаване в друг орган на съдебната власт. Миналата седмица Прокурорската колегия назначи спецобвинителя Кирил Пейчинов за зам.-шеф на Военно-окръжната прокуратура в София.

 

Преди няколко месеца пък Съдийската колегия остави без уважение молбата на зам.-шефа на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров да бъде преместен на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ в Административен съд-Габрово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3166 |08.02.2022 Арх. Борислав Игнатов: За 15 години Столичната община не е придобила нито един частен имот в парк . 6| 3342 |07.02.2022 Десислава Атанасова съзря конфликт на интереси в ББР: Назначили за персонален адвокат Лена Бориславова . 16| 4240 |06.02.2022 Десислава Атанасова: ГЕРБ могат да седнат на масата само при катарзис на управляващите . 9| 4038 |03.02.2022 Десислава Кателиева: Жената от регистратурата във Враца вероятно не е била медицинско лице

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads