Реклама / Ads
3| 3315 |16.02.2022 НОВИНИ

Прокурорската колегия към ВСС се оплака на ЕК за независимостта на съдебната власт у нас

.
Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) са обсъдили с представители на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йорува - Европейски комисар с ресор „Ценности и прозрачност“ политическите решения за закриване на органите на специализираното правосъдие, за намаляване на бюджета на прокуратурата и исканията за оставката на главния прокурор, съобщи ВСС.

Акцент в разговорите били опасностите от нарушаване на принципите за разделение на властите и върховенството на закона, предвид динамичната ситуация в страната и политическите обструкции спрямо съдебната власт, в частност Прокуратурата.

 

„Изложени бяха притеснителни факти и обстоятелства от последните седмици, във връзка с политическата декларация на управляващите партии от 14.01.2022 г. с призив за оставка на главния прокурор; Законопроекта на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт от 28.01.2022 г. и предложението за намаляване на текущите разходи на ПРБ за 2022 г. с 20 млн. лв.“, добавят от ВСС.

 

Ето и цялата им позиция:

 

„Акцент в разговорите бяха опасностите от нарушаване на принципите за разделение на властите и върховенството на закона, предвид динамичната ситуация в страната и политическите обструкции спрямо съдебната власт, в частност ПРБ. Изложени бяха притеснителни факти и обстоятелства от последните седмици, във връзка с политическата декларация на управляващите партии от 14.01.2022 г. с призив за оставка на главния прокурор; Законопроекта на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт от 28.01.2022 г. и предложението за намаляване на текущите разходи на ПРБ за 2022 г. с 20 млн. лв.

 

Посочена бе реалната опасност самоцелните политически решения да доведат до връщане на престъпността на нивото от 2012 г., когато започват работа специализираните съд и прокуратура, създадени по препоръка на Европейската комисия от 2009 г. Отбелязано бе, че резултатите от тяхната дейност съответстват на законодателния замисъл за противодействие на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Изложените аргументи за ефективността и ефикасността на прокуратурата бяха подкрепени със статистически данни от Анализа на Специализираната прокуратура, следствения отдел към нея и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012 – 2020 г.

 

Прокурорската колегия изрази категорично несъгласие с мотивите за редуциране бюджета на прокуратурата, според които „ще се постигне бързо и ефективно реформиране на ПРБ“. Споделена бе увереността, че вносителите са наясно с функцията на бюджета на съдебната власт като гарант на нейната независимост, поради което намаляването му представлява инструмент за неправомерен натиск върху прокуратурата. Съобщено бе за приетото от Прокурорската колегия становище в тази връзка, което ще бъде разгледано на заседание на Пленума на ВСС.

 

Представителите на европейския комисар посочиха, че получават информация за ситуацията в съдебната власт в България по различни канали, включително от съдебни структури и се ангажираха да проучат в подробности предоставените данни. Те поясниха, че ще разгледат всички предоставени им документи, въз основа на които ще изразят становище. Подчертано бе, всеки опит за намеса върху независимостта на съдебната власт, се възприема сериозно, особено в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка и на Механизма за върховенството на закона“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2869 |03.02.2022 Студенти от УНСС се оплакаха от тройно по-високи сметки за ток . 30| 3365 |28.01.2022 Със скандал приключи първото заседание на работната група в МС за COVID мерките. ”Възраждане” се оплакаха . 10| 2839 |26.01.2022 От ГЕРБ се оплакаха от шуробаджанащина при избора на нов шеф на тотото . 1| 2839 |01.01.2022 Две момченца проплакаха първи за 2022 г. в „Майчин дом“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads