Реклама / Ads
0| 2478 |20.05.2023 НОВИНИ

Пролетна изложба на художествените занаяти представят майсторите от “Дунавска задруга”

.
Сдружение “Дунавска задруга на народните художествени занаяти” представи своя изложба в залата на Дружеството на художниците на “Борисова” 6. Експозицията съдържа десетки ръчно изработени експонати и ще може да бъде разгледана до края на месец май всеки ден от 10 до 19 ч.
 

На откриването присъстваха десетки ценители на изкуството, свързано с традиционните български занаяти, а приветствие към председателя Татяна Колева и членовете на Задругата, както и към присъстващите, отправи кметът Пенчо Милков.

“В съвременния свят сме свидетели и потребители на механично изработени изделия и много малко хора творят с ръцете си. Вашата работа носи в себе си изключителна красота, вековна традиция и история, и вдъхновява настоящото и бъдещото поколение да цени и пази нашата национална културна идентичност и наследство”, посочи в приветственото си слово Милков.


.

.

 

Кметът на Община Русе подчерта и значението на изграждането на Алея на занаятите, която е предвидено да бъде разположена на русенския кей. Там произведенията на членовете на сдружението ще посрещат първи туристическия поток, който идва от круизните кораби по Дунава.

 

В изложбата посетителите могат да видят кукли, ръчно рисувани шалове, колиета, обици, гривни, икони, бродерии, дантели и ризи, а също и редица изделия от керамика. Те са дело на членовете на Задругата и могат да бъдат закупени на място от русенци и гости на града.

 


.

 

Пролетната изложба е посветена на 10-годишнината от създаването на “Дунавска задруга на народните художествени занаяти”, която е приемник на Групата на майсторите от Русе, създадена през 1967 г. Членовете на сдружението са 28 и освен от Русе, има представители на градовете Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2710 |17.05.2023 Изложбата ”Гьоте - шедьоври, вдъхновени от шедьоври” - за първи път в България . 3| 3470 |13.05.2023 Панагюрското златно съкровище триумфира на изложба в Британския музей . 0| 2500 |10.05.2023 В НИМ откриват юбилейната изложба „50 от 50“ . 6| 2761 |10.05.2023 Кулеба предупреди: Пролетната контраофанзива на украинската армия е само начало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads