Реклама / Ads
2| 3333 |05.08.2024 НОВИНИ

Промените при годишните технически прегледи - какво ни чака?

.
Ревизират системата за годишни технически прегледи. От днес междуведомствена комисия трябва да се измисли начин, който да регулира проблемите с прегледите.
 

Пред NOVA транспортният министър Георги Гвоздейков представи своите предложения, които да успокоят създалото се напрежение. Идеята е вредните емисии вече да не бъдат класифицирани като опасни, което ще остави колите в движение. Срокът за отстраняване на такъв тип неизправности да бъде удължен от 14 на 30 дни.





"От днес е сформирана работна група в ИА „Автомобилна администрация“, която да изготви промени в правилата за годишните технически прегледи на автомобилите. Ще предложим да бъде увеличен срокът за отстраняването на констатирани „значителни неизправности“ при техническите прегледи", каза Гвоздейков при посещение в един от софийските пунктове.

 

Другото предложение, представено от министъра е автомобилите, които не покриват допустимите екологични норми също да попадат в категорията за „значителни неизправности“, а не да бъдат спирани от движение както е в момента. „По този начин на собственика на автомобила ще се даде срок да отстрани този проблем, който по същество не представлява пряка опасност за движението по пътя“, обясни министър Гвоздейков.

 

Допустимите стойности за емисиите са въведени в България през 2012 година и прилагат европейска директива. „Това, което променихме сега е да затегнем контрола като свържем измервателните уреди в пунктовете директно със системата на ИА „Автомобилна администрация“ и данните от всяко измерване постъпват автоматично. До този момент имаше възможност тези данни да бъдат коригирани ръчно в пунктовете. Сега това не е възможно“, заяви министър Георги Гвоздейков.

 

Той представи статистика, според която за период от две седмици преди да заработи системата за управление и контрол на качеството 139 251 автомобила са преминали успешно технически преглед. С констатирани значителни неизправности и върнати за отстраняване на неизправностите са 208 моторни превозни средства, а 32 не са минали преглед, поради открити опасни неизправности.





От 22 юли, когато заработи новата система, отново за период от две седмици, преминалите успешно автомобили са 127 085. Временно са допуснати 1808 от общата бройка, а недопуснатите са 181.

 

„Тези данни ясно показват, че броят на върнатите автомобили е около 1% от всички и хаос с прегледите няма. Този 1% е резултат от функционирането на системата за управление и контрол на качеството, и показва че системата наистина работи“, подчерта министъра на транспорта и съобщенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2256 |05.08.2024 26-годишен мъж загуби живота си, след като самокатастрофира край разградско село . 2| 3429 |05.08.2024 Станимира Петрова намекна, че за нея може и да има четвърта Олимпиада . 16| 32023 |05.08.2024 Соломон Паси: Реакциите срещу откриването на Олимпиадата ме върнаха в 1889 година . 2| 2333 |05.08.2024 Сталин престъпно депортира кримските татари. 80 г. по-късно Жеравна ни разказва за техния живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads