Реклама / Ads
8| 5087 |09.03.2010 НОВИНИ

Промените в закона за нотариуси прецакват гражданите

.
Промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност са на път да станат факт. Първоначалната идея на депутатите от управляващото мнозинство е чрез тях да се осветлят сделките с недвижими имоти и да се спре „прането на пари”. Внесените за гласуване текстове обаче не гарантират постигането на тези цели, а дават много права и преференции на нотариусите, без да защитават интереса на обикновените
 

Това се посочва в разпространено до медиите становище на депутата и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов.

Между първо и второ четене на тестовете, внесох промени в Законопроекта, с които целях всички затруднения по сключването на сделките да бъдат компенсирани с поемането на отговорност от страна на нотариусите. Считам за редно те да извършват проверки за тежести върху имота, обект на сделката, което е изцяло в интерес на гражданите и особено болна тема в период на криза, когато броят на измамите нараства. Въпреки първоначалните сигнали от страна на Камарата на нотариусите, че предложението може да се обсъжда и приема, Комисията по правни въпроси в Парламента отхвърли това предложение, с което още веднъж потвърди, че промените обслужват лобито на нотариусите, обяснява Пехливанов.

Извършването на плащанията в планирания вид прави процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп, но не гарантира по нов начин чистотата и произхода на средствата. Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават предпоставки за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисионни.

Вече започва конкуренция между банките за привличане на максимален брой такива специални сметки, движенията на средства по които е гарантирано, а от там и банковите такси. Неизяснен обаче остава въпросът кой ще заплаща тези такси, а липсата на ясни разпоредби навява на мисълта, че допълнителните разходи ще бъдат отново на сметката на обикновените граждани.

В период на криза, когато броят на сделките с недвижими имоти драстично намаля и всички страни в процеса плащат висока цена за негативните икономически условия, нотариусите не просто гарантираха своите високи приходи, но натовариха с допълнителна тежест българските граждани.

Всичко това можеше да се избегне, ако по време на създаването на текстове, се търсеше диалог – не само с нотариусите, а с всички участници в процеса, проблемът се беше изследвал в дълбочина и бяха взети предвид различните гледни точки. Липсата на активен диалог оставя у българските граждани усещането за задкулисни игри и преследване на групови финансови интереси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4442 |08.03.2010 Първанов налага вето на закона за ГМО? . 6| 5936 |01.03.2010 Първанов контролира закона за "подслушване" на граждани . 2| 4900 |25.02.2010 Още майсторят закона за конфискуване на имущество . 14| 5661 |19.02.2010 Първанов контрира закона за ГМО с вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads