Реклама / Ads
5| 4153 |08.05.2020 НОВИНИ

Промените в Закона за здравето минаха на първо четене в НС

.
На първо четене минаха промените в Закона за здравето, които да уредят допълнителните правомощия на здравния министър и след края на извънредното положение на 13 май. Те ще бъдат повторно разгледани по време на извънредно заседание във вторник (12 май).
 

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа „За", 0 „Против" и 69 „Въздържали се“.

 

Законопроектът беше подкрепен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независими депутати Единствено от „БСП“ се въздържаха. Критиките на социалистите включват казуса с властта, която ще се даде "безсрочно" на здравния министър Кирил Ананиев.

 

Припомняме, че допълненията и измененията в Закона за здравето ще уредят въпроса с края на извънредното положение у нас на 13 май. От тогава здравният министър ще има правомощията да въвежда мерки и да обявява "санитарно положение" по предложение на главния държавен здравен инспектор. Той ще има право да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.

 

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, като условията и редът за задължителната изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

 

Прецизират се сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле. Чрез новите текстове се предвижда ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

 

В хода на дискусията, от различните парламентарни групи направиха заявки за поправки в текстовете. Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще е 48 ч. или до 18 ч.на 10 май, неделя. В понеделник правната комисия ще обсъди промените на второ четене, а във вторник ще бъдат гледани в пленарната зала.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3999 |08.05.2020 Промените в Закона за здравето влизат в Народното събрание . 6| 4293 |07.05.2020 Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето . 12| 5051 |04.05.2020 Правителството представя проектозакона за отмяна на извънредното положение . 5| 5617 |01.05.2020 Орнитолог: Песента на пойните птици въздейства върху здравето и имунитета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads