Реклама / Ads

 

5| 2409 |25.08.2021 НОВИНИ

Просветният министър: Целта ни е да задържим максимално децата в училище

.
Проф. Николай Денков Източник: стопкадър, БНТ
Това, което можем да направим в нашето министерство е да задържим максимално децата в училище. Казахме пределно ясно, че това е нашата цел. Мерките са насочени в тази посока. Това заяви по БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

По думите му родителите се опитват да поставят за тях невъзможна задача. От една страна да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна да има сто процента присъствено обучение, което обаче е невъзможно. В министерството търсят най-точния баланс.

 

"Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: "Всичко е присъствено". И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така, че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици", каза още той.

 

Министър Денков припомни, че миналата година имаше над 100 учители, които загубиха живота си от COVID-19. Тази година могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете, каза министърът.

 

В момента не са предвидени мерки за гледане на децата, които си остават в къщи. Според Денков това са мерки съм министерството на труда и социалната политика.

 

Миналата година нито едно училище не достигнало до 10% заразени ученици, така че това е разумна граница за въвеждане на дистанционно обучение.

 

От думите на проф. Николай Денков Министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци и за училища, които са осигурили тестване на всички деца - имат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.

 

Просветният министър заяви, че няма смисъл да се тества някакъв процент от децата, ако ще се прави регулярно. Или ще се тестват всички деца, или няма смисъл да се тестват част от децата, с изключение на тези, които имат признаци.

 

Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски.

 

Маски не се изискват на двора на училището, по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения. Трябва да има, доколкото е възможно, физическа дистанция от метър и половина между децата.

 

Големите ученици ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала, каза проф. Денков. Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година - 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации - на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои - други.

 

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вариант - 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде позволено в червената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко трябва да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, освен ако няма извънредни ситуации.

 

Оставяме висшите училища да решат за конкретните специалности и факултети как трябва да подходят. Там има по-голяма възможност за гъвкавост - могат да се изтеглят занятия и изпити, каза министър Денков.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 2495 |24.08.2021 Просветният министър: Дистанционно ще се учи при 10% болни ученици . 3| 2461 |24.08.2021 Здравният министър: Към момента не се налагат допълнителни мерки . 21| 2602 |20.08.2021 Здравният министър: Налагаме стимулиращи, не ограничителни мерки . 0| 2516 |19.08.2021 Транспортният министър: До десет години ще се възстанови пътникопотокът на летище ”София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ