Реклама / Ads
3| 4357 |25.11.2018 НОВИНИ

Протестиращи блокира АМ ”Хемус” между Шумен и Варна /обновена/

.
Източник: архив
Протестиращи затвориха АМ ”Хемус” край Нови пазар и пътя над магистралата Шумен-Варна.
 

По-рано днес недоволни шуменци от високите цени на горивата и ниския стандарт на живот в страната се събраха пред зала "Арена-Шумен", съобщи БНТ. С около 50 коли те се отправиха към п.в. Белокопитово на автомагистралата, където също се опитаха да блокират движението. Към тях се присъединиха и около десетина автомобила с протестиращи от Търговище и няколко от Разград.

 

Във Велико Търново протестиращи излязоха с искания за повишаване на заплатите и пенсиите и намаляване на данъците. Близо 200 протестиращи от Велико Търново и от Горна Оряховица се събраха на паркинг около ключово кръстовище на главен път София -Варна. Искаме промяна на системата, защото след 30 години преход отново сме с най-ниските заплати в Европа, а цените на основни продукти са по-високи от европейските, каза пред репортер на БТА Костадин Георгиев, участник в протеста. Той уточни, че е баща на шест деца и смята, че държавата трябва да се погрижи за семействата, които плащат осигуровки. Искаме реални политики, за да живеем по-добре ние и родителите ни пенсионери, посочи той.

 

Около 60 автомобила от Велико Търново и близо 50 от Горна Оряховица се включиха по-късно в автошествие по улиците на града, ескортирани от полицейски автомобили. Според организатора на протестното шествие Николай Георгиев, целта е исканията да бъдат чути, и да се вземат мерки за подобряване на живота на хората.

 

Под мотото "Народът срещу системата" премина шествието на протестиращи в Димитровград тази вечер. То събра недоволни и от областния център Хасково, от Кърджали и от Свиленград. Множеството се събра на централния площад "България" и след това премина през едноименния булевард и възловите пътни артерии булевард "Димитър Благоев" и булевард "3-и март" до изхода за Хасково и магистрала "Марица".

"Имаме много причини за недоволство. Трбва обаче да застанем зад една обща цел и идея", каза по-рано от трибуната организаторът на протеста Диана Желева.

 

"Системата на партиен избор, на присъствието на едни и същи лица в политиката вече не работи. Искаме смяна на политическия модел на управление в България", допълни тя.

Проявата бе съпътствана и с благотворителна акция по събиране на средства за закупуване на електрическа инвалидна количка на трудноподвижната 28-годишна Мария Иванова от Димитровград. Разногласия между самите протестиращи възникнаха при достигането на кръговото движение на изхода на Димитровград, където жандармерията бе направила кордон. Служителите обаче бяха без шлемове и каски.

 

Около 40 души от Монтана, повечето от тях на възраст до 30 години, се събраха в късния следобед пред областната управа в града и поискаха смяна на правителството с кадърни млади хора. Протестът беше под надслов "Да събудим северозапада" и премина без инциденти. За разлика от последните дни, то днес автомобилно шествие в Монтана нямаше.

 

На пътя Монтана-София в старопланинския проход Петрохан край село Бързия в община Берковица се събраха около 50 души, които поискаха да блокират шосето, но полиция и жандармерия не им позволиха. Протестно шествие с около 40 автомобила днес имаше в Лом. Протестиращите не блокираха пътища, бензиностанции и други обекти.

От областната дирекция на МВР в Монтана предупредиха, че, който спре или се опита да спре движението в региона ще бъде санкциониран по Закона за МВР.
 

От Главна дирекция „Национална полиция“ обобщават, че днес в страната са проведени общо 17 протестни действия. 10 от тях са били заявени и регламентирани по установения ред. Участвали са приблизително 1255 души и 340 моторни превозни средства.

От различни ОДМВР са съставени общо 11 акта за установени административни нарушения. В обезпечаването на различните прояви са били ангажирани 850 полицейски служители. Задачата на полицията остава опазване на обществения ред и сигурността, както и недопускане на ограничава движението на хората. МВР отново апелира протестиращите да спазват закона и разпорежданията на униформените служители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4174 |24.11.2018 Ключово кръстовище блокираха недоволни в Шумен . 2| 4616 |23.11.2018 Крум Зарков: Протестиращите усещат, че ги лъжат . 30| 7103 |19.11.2018 Хиляди протестиращи викат ”Оставка” в различни градове на страната . 34| 6907 |18.11.2018 Протестиращи се обединяват за общи действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads