Реклама / Ads
38| 4939 |20.11.2021 НОВИНИ

Протестиращи срещу полицията в Ротердам: „Оргия на насилието“

.
Източник: Снимките са събрани от Twitter
Полицията откри огън по протестиращи в центъра на Ротердам. Демонстрацията е срещу ограничителните мерки по повод епидемията от COVID-19. Ситуацията се развива късно вечерта в петък. Кметът на холандския град определи случилото се като „оргия на насилие“.
 

От полицията съобщиха, че двама протестиращи са били хоспитализирани, след като са били улучени с куршуми. Провежда се разследване, за да се установи дали са били простреляни от полицията. Състоянието на пострадалите не се съобщава.


Арестувани са 51 души, около половината, от които  са непълнолетни. Един полицай е хоспитализиран с нараняване на крака, получено при безредиците, друг е получил спешна медицинска помощ на място, а „безброй“ са с леки наранявания.


Кметът Ахмед Абуталеб коментира пред репортери, че „в редица случаи полицията е смятала за необходимо да извади оръжията си, за да се защити“, докато протестиращите вилнееха из централния търговски район на пристанищния град, предизвиквайки пожари и хвърляйки камъни и фойерверки по служителите на властта.


„Те стреляха по протестиращите, хора бяха ранени..“, разказва кметът. Той не разполага с подробности за нараняванията. Полицията отправи и предупредителни изстрели.


Това е една от най-тежките прояви на насилие в Холандия, откакто ограниченията за коронавирус са наложени за първи път миналата година. И през януари протестиращи проявиха агресия срещу полицията, след като влезе в сила вечерния час в страната.


Министърът на правосъдието Фред Граперхаус остро осъжда събитията.


„Бунтовете и изключителното насилие срещу полицаи и пожарникари снощи в Ротердам са отвратителни за гледане. Правото да протестираш е важно в нашето общество, но това, което видяхме снощи, е просто престъпно поведение.“, каза той в изявление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3176 |16.11.2021 Протестиращи ще подкрепят пред БНТ Радев в нощта на дебата му с Герджиков . 0| 2950 |15.11.2021 Полицията в Казанлък е задържала 34 нелегални мигранти за последните 10 часа . 3| 3147 |12.11.2021 15-годишният, катастрофирал в София след гонка с полицията, остава под стража . 3| 4213 |09.11.2021 Гонка с полицията завърши с масова верижна катастрофа и ранени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads