Реклама / Ads
2| 6401 |24.06.2018 НОВИНИ

Протестиращите майки се чудят защо никой не се самосезира за обидите към тях

.
Протестиращите майки на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хора, които публично ги дискриминират, обяви една от тях Ина Маринова. Тя не приема извинението на лидера на КТ ”Подкрепа” Димитър Манолов, който през седмицата им каза да се засрамят и да си приберат нещастните деца от улицата.
 

Манолов съжали за думите си и обясни, че не са изтълкувани правилно. Майките ще продължат с палатковия си протест в страната до приемането на закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане ще получава подкрепа според нуждите си.Реално протестите на майките текат три години, като за това време са организирани шест демонстрации.

 

"Всички бяха с искане за Закон за личната помощ и никой до момента не обръщаше внимание. Сега изведнъж, откакто създадохме фланелката "Системата ни убива", някак обществото ни забеляза и се активизираха лицата, които реално спъват една реформа", каза Ина Маринова пред "Дарик". Тя подчерта искането на майките за създаването на орган, който да казва от какво имат нужда децата им, а не колко са увредени.

 

"ТЕЛК за нас е субективен орган, който не дава ясна представа човек от какво има нужда. Необходима е структура, която да направи оценка на потребностите на децата, за да може обективно да се прецени дали има нужда от чужда помощ или не", посочи майката. Тя даде за пример децата със синдром на Даун. "Те изпаднаха от системата - ТЕЛК в много градове им дават под 50% увреждане. Това е подигравка, защото става дума за генетично заболяване. Няма как да се махне допълнителната хромозома на детето", обясни Ина Маринова.

 

По повод словесните атаки към протестиращите майки, тя бе категорична, че няма да успеят да ги уязвят. "Ние сме обикновени майки, за нас няма политически цели и финансови дивиденти. Ние сме водени единствено от каузата", посочи Маринова.

Тя обаче подчерта, че майките на деца с увреждания ще търсят правата си в съда срещу хората, които си позволяват публични нападки. "За нас това е огромна дискриминация. Това е недопустимо. Ако в една Германия се чуе такова нещо, този човек ще бъде осъден от държавата, някой щеше да се самосезира", коментира тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4726 |22.06.2018 Състрадателни хора пиха кафе с майките на деца с увреждания . 2| 5180 |21.06.2018 Майките на деца с увреждания гневни, отричат протестът им да е финансиран . 10| 7242 |21.06.2018 Инвалиди скочиха срещу майките на децата-инвалиди! . 19| 5722 |20.06.2018 Симеонов: На майките не им е работа колко струва билета на зам.-министърката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads