Реклама / Ads
0| 4220 |06.04.2016 НОВИНИ

Протестират родители на деца с увреждания

.
Протестиращите настояват за създаване на електронен регистър на децата с увреждания по заболявания, за уреждането на продължаващите административни и финансови проблеми, свързани с програмата "Личен асистент", както и за месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.
 
По думите им България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В останалата част на Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява.

Те дават срок от един месец на парламента да вземе мерки за изпълнение на исканията им.

"Ще им дадем около месец (на народните представители – б.ред.). Ако нищо не се промени, ще оставим децата си на грижата на министерството на труда и социалната политика и ще заемем гладни стачни действия”, заяви един от протестиращите.

Майките, лекуващи децата си в специализираната болница за рехабилитация в Момин проход, подкрепят протеста и негодуват срещу съкращаването - на 4 часа, на работното им време като лични асистенти, предаде БНР.

Според Ирина Фетфаджиева, майка на 16-годишния Георги, чиято рехабилитация се провежда в комплекса Момин проход, нищо не се прави по стандарти, както е по Наредбата за хората с увреждания.

"С израстването на децата мисълта ни е насочена към това как те ще оцеляват, когато остареем или вече ни няма. Няма специализирани институции, които да се грижат за тях след 18-ата им година. На нас ни е достатъчно усложнен животът с обгрижването на тези деца", сподели Фетфаджиева.

"Майките - лични асистенти получават 360 лева, ако са на половин работен ден", обясни още тя.

По думите й сред малкото позитивни изключения в системата за грижа за хората с увреждания са дневните центрове, които облекчават работата на родителите на деца с увреждания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4313 |06.04.2016 Калфин протяга ръка на децата с увреждания . 0| 5119 |04.04.2016 Шофьор с 0,52 промила алкохол се канел да кара деца на екскурзия . 0| 4606 |02.04.2016 Деца загинаха при конфликта на Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах . 0| 5007 |31.03.2016 Треньор по волейбол на деца и още трима са уличени в сутеньорство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads