Реклама / Ads
3| 4259 |17.01.2024 НОВИНИ

Протестите в Германия срещу крайната десница набират скорост

.
Източник: БГНЕС
Протестите срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) набират скорост след съобщението, че двама високопоставени членове на партията са се присъединили към среща за обсъждане на планове за масово депортиране на граждани от чужд произход, съобщи "Ройтерс".
 

Въпреки че партията отдавна се противопоставя на имигрантите с предложенията за "неасимилирани граждани" да бъдат депортирани в "моделна държава в Северна Африка", съобщава Correctiv, някои ги сравняват с първоначалния план на нацистите да депортират европейски евреи в Мадагаскар.

 

"Линията отдавна е премината", подчерта протестиращият Стефан Калш на демонстрация в Кьолн във вторник вечерта, където много протестиращи призоваха партията да бъде забранена.

 

Това беше последната вълна от протести в страната, които привлякоха десетки хиляди миналата седмица. На някои присъстваха високопоставени служители като федералния канцлер Олаф Шолц и външния министър Аналена Бербок.





AfD, която заема второ място в проучванията в национален мащаб, отрече плановете да са политика на партията. Съпредседателят Алис Вайдел се раздели с един от своите съветници, които участваха в разговорите.

 

Въпреки това шефът на германската разузнавателна служба Томас Халденванг алармира за екстремистки движения в AfD, която е под наблюдение на службите за сигурност.

 

Докладите за плановете предизвикаха широко осъждане от политически лидери. Шолц настоя демократите да се противопоставят на крайнодесните "фанатици", докато Халденванг призова "мълчаливото мнозинство" да се събуди.





"Благодарен съм, че десетки хиляди хора излизат по улиците в цяла Германия тези дни срещу расизма, речта на омразата и в полза на нашата либерална демокрация", посочи Шолц в социалната медийна платформа "X" в сряда.

 

"Ние, демократите, сме много - много повече от тези, които искат да разделят", категоричен бе той.

 

Подкрепата за 11-годишната AfD скочи през последната година, тъй като тя се възползва от недоволството от справянето на управляващата коалиция с множество кризи, от войната в Украйна и инфлацията до обществените услуги, претоварени от имиграцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4098 |17.01.2024 Вицепрезидентът на КНСБ: Шофьорите от градския транспорт са гладни, изнервени и им се ходи до тоалетната . 7| 4135 |17.01.2024 Акад. Денков: Технологичните достижения трябва да се използват от максимално много хора . 8| 6953 |17.01.2024 Бил Гейтс: Изкуственият интелект ще промени живота ни в следващите 5 години . 23| 19193 |17.01.2024 Валентин Вълканов за ФрогНюз: Шипка, Альоша, МОЧА - дезинформация, която използва фалшивото и манипулирано знание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads