Реклама / Ads
3| 4773 |25.03.2017 НОВИНИ

„За“ и „против“ златната концесия в Трън

.
В деня ня изборите, 26 март, трябваше да има референдум в Трън. Темата сякаш е локална: да има или да няма концесия за добив на злато в Трънско. Общонационален е въпросът обаче дали и доколко е валиден гласът на гражданите. Особено що се отнася до природата ни и начините, по които я стопанисваме, но без да отменяме темата за бизнеса, поминъка и хляба.
 
В „Честно казано“ пред BiT кръстосаха позиции екологът Боян Рашев и учителят Николай Иванов от граждански комитет „Бъдеще за Трънско” от една страна и строителният предприемач Искрен Миланов, съпредседател на гражданско сдружение „Руй“, от друга.

„Може и да има, може и да няма референдум по темата. Никой не знае за момента. В момента референдумът сам по себе си е безсмислен. Той е смислен, когато хората знаят какво гласуват“, каза екологът Боян Рашев.

„Референдум може да има, когато обществото е наясно с тезите и за едната, и за другата страна“, изтъкна учителят Николай Иванов. Според него, обаче хората в Трън не са наясно. Той допълни, че референдумът е отменен от закона и правилата, по които трябва да бъда провеждан. „Объркващ е самият призив за референдума. Според мен, не беше дадено достатъчно време, за да се запознаят всички страни с референдума“, каза Иванов и допълни, че въпросът на референдума е бил подвеждащ.

„Истината е следната – решението за провеждането на референдум беше взето на 8 февруари с пълно мнозинство от Общинския съвет на град Трън. Хората в Трън не са глупави и прости. Те са дали на тази земя проф. Саздо Иванов, създател на БНТ, и проф. Стамен Григоров, измислил бактерията на лактобацилус булгарикус. А пък Швейцария, която е два пъти по-богата от Германия, се управлява само от референдуми. Така че престанем със спекулациите дали трънчани са глупави, когато искат да направят референдум“, коментира на свой ред строителният предприемач Искрен Миланов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5266 |12.01.2015 Кристиано грабна "Златната топка" за 2014 . 23| 7484 |27.08.2014 „Златната флейта” Кристиян Коев поведе листата на ДПС в Перник . 17| 5215 |11.06.2014 Вежди Рашидов: РБ да изхвърли "златната лъжичка" Кунева . 43| 6215 |09.02.2014 БГ евродепутати гласували „за“ хомосексуални права, "Атака" възмутена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads