Реклама / Ads
1| 2407 |30.05.2024 НОВИНИ

Проучване: Последни сме в Европа по брой застраховани домове

.
Източник: БГНЕС
България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи.
 

Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, изтъкна пред БНР Лили Стоянова – член на АБЗ.

 

„Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със застраховка у нас е нараснал със 7% на годишна база. През 2023 г., 29% от анкетираните за казали, че имат застраховка за дома, докато през 2024 г., това са 66% от анкетираните. Проучването е извършено сред градското население, в активна възраст“, отбеляза Стоянова.

 




Според нея хората не застраховат жилищата си, защото вярват, че точно на тях няма да им се случи нищо лошо.

 

„За тях природните бедствия за някакви неща, които те гледат по новините и се случват на някакви други хора. Другото е, че българинът винаги си мисли, че държавата трябва да се включи и да им помогне. Това е и така, и не е така. Държавата трябва да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички“, категорична бе Стоянова.

 

По думите й често, когато хората направят застраховка на дома си, не знаят какво точно покрива.





„Основно застраховката на дома покрива пожар, природни бедствия – наводнения, земетресения, дъжд, градушка, както и застраховка на движимото имущество срещу кражба, грабеж и вандализъм. Това са основните покрития, които се препоръчват при сключване на застраховка за едно домакинство“, обясни Лили Стоянова.

 

Специалистът коментира, че като цяло застрахователната култура на българина се подобрява. Според същото проучване през 2023 г., 20% от анкетираните са отговорили, че нямат имуществена застраховка, а през 2024 г. този процент е спаднал до 15%. Това, което българинът най-често застрахова е дома си, автомобила си, здравето, както и помощ и отмяна при пътуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2515 |30.05.2024 Дете изчезна по време на ученическа екскурзия във Велико Търново . 1| 2537 |30.05.2024 България сред държавите с най-дълга работна седмица в ЕС . 4| 2438 |30.05.2024 Датският външен министър: Украйна може да използва дарените изтребители Ф-16 срещу руски военни цели . 18| 8984 |30.05.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Русия неслучайно открива втори фронт до границата - използва западното оръжие за дезинформация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads