Реклама / Ads
0| 2985 |27.04.2023 НОВИНИ

Проучване разкри какво предизвика сушата в Африканския рог

.
Източник: БГНЕС
Според нов доклад, публикуван от международен екип от учени в областта на климата, опустошителната суша, засегнала Африканския рог, не би могла да настъпи без глобалното затопляне.
 

"Причиненото от човека изменение на климата е направило селскостопанската суша в Африканския рог около 100 пъти по-вероятна", се казва в резюме на доклада на групата World Weather Attribution (WWA).


"Продължаващата опустошителна суша изобщо нямаше да се случи без ефекта на емисиите на парникови газове", се допълва в него.


От края на 2020 г. страните от Африканския рог - Джибути, Етиопия, Еритрея, Кения, Сомалия, Южен Судан и Судан - страдат от най-тежката суша от 40 години насам. Продължителната суша доведе до смъртта на милиони глави добитък и унищожи реколтата.


Проучването на WWA се концентрира върху трите области, които са най-силно засегнати от сушата: Южна Етиопия, Сомалия и Източна Кения.


Според 19-те учени, участвали в доклада на WWA, макар че изменението на климата е оказало слабо влияние върху общото количество годишни валежи в региона, "по-високите температури са увеличили значително изпарението от почвата и растенията, което е направило сухата почва много по-вероятна".

 

"Без този ефект регионът нямаше да изпита селскостопанска суша, когато посевите и пасищата са засегнати от сухи условия, през последните две години", се добавя в обобщението.


"Вместо това, широко разпространените лоша реколта и смъртта на добитъка поставиха повече от 20 милиона души в риск от остра продоволствена несигурност."
WWA заяви, че за целите на своя бърз анализ "учените са разгледали промените във валежите през 2021 и 2022 г. в засегнатия регион, обхващащ Южна Етиопия, Южна Сомалия и Източна Кения".
.

"Те установиха, че изменението на климата се отразява на периодите на валежи по противоположен начин. Дългите дъждовни сезони стават по-сухи, като вероятността от слаби валежи е два пъти по-голяма, докато кратките стават по-влажни поради изменението на климата", се казва още в доклада.


"Тази тенденция на овлажняване на кратките дъждовни сезони напоследък се прикрива от метеорологичната картина Ла Нина, която намалява валежите през кратките дъждовни периоди."

 

Джойс Кимутай, кенийски климатолог, който е допринесъл за доклада, заяви пред АФП: "Време е да действаме и да се ангажираме по различен начин. Централно място в този процес заема трансформирането и повишаването на устойчивостта на нашите системи.


"Необходимо е да правим иновации във всички хранителни системи, да подобрим сътрудничеството, да включим уязвимите групи, да използваме по най-добрия начин данните и информацията, както и да включим нови технологии и традиционни знания."
Мрежата WWA, създадена от водещи учени в областта на климата, си изгради репутация през последните години, благодарение на способността си да оценява степента, в която изменението на климата е допринесло за екстремни метеорологични явления.


Нейните резултати се публикуват по спешност, без да преминават през дългия процес на рецензиране, изискван от научните списания, но използват одобрени методологически подходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3224 |27.04.2023 Росен Костурков /ПП-ДБ/ разкри кога ще е готов съставът на кабинета . 22| 4630 |25.04.2023 Проф. Евгений Дайнов: Няма никакво ”предателство” на ПП-ДБ. Ако си силен - влизаш и надиграваш . 3| 2727 |24.04.2023 Бюджет 2023: Какво ще стане с данъците? . 2| 3279 |23.04.2023 Режисьорът Явор Гърдев: Въпросът е дали не ставаме шутове или удържаме някакво достойнство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads