Реклама / Ads
3| 2727 |24.04.2023 НОВИНИ

Бюджет 2023: Какво ще стане с данъците?

.
В ситуацията, в която идва криза, да вдигаш данъците е самоубийство. Това заяви пред bTV икономистът Кузман Илиев по повод параметрите на план-сметката на служебното правителство за 2023 г., която трябва да бъде обсъдена в Народното събрание.
 

На 15 март министърът на финансите Росица Велкова обяви пред журналисти, че МФ ще предложи проектобюджет за 2023 година с дефицит от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на начислена основа. Месец по-късно предложенията бюджет е с дефицит от 6,9 %.

 

“Можеше да има образцов бюджет, който да върже ръцете на политиците. Служебният кабинет пое по пътя на най-малкото съпротивление. Предложенията вътре, за да излезе дефицитът на 3%, са вредни – те са за конфискационен данък, премахване на обезщетения. Така си представя служебният кабинет, че ще се запълни дупката. Партиите казаха, че не са съгласни, а служебният кабинет им даде дефицитът, който те са създали – 12 млрд. дефицит. Това е безотговорно от страна на служебния кабинет, но представя реалната картина – тя е плашеща“, коментира Кузман Илиев. 

 

Според Евгений Кънев обаче има поле за вдигане на данъците по отношение на това да се върне ситуацията такава, каквато е била преди пандемията. 

 

“Най-опасната данъчна ерозия е като се пипа ДДС. Трябва да се мисли и за акциза върху горивата. Не е въпросът само да вдигаме данъци и връщаме данъци, трябва да се мисли и за разходите. Най-слабата страна в ОИСР като Румъния има над 30% разходи за персонал. В САЩ – те са около 25%. Ние имаме 34 на сто. 4% се равняват на 1 млрд. Само от тук, ако изрежем 1 млрд. – това е едно място, което може да се пипне“, обясни икономистът Евгений Кънев.

 

Според Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата, през последните години са се създали условия за влизане в дългова спирала. 

“Всеки бюджет е огледалото на държавата. Ако иска Народното събрание, ще направи каквото трябва. Министерството на финансите дава основата – какво е положението. Народното събрание определя политиките. Най-важното е кой го изпълнява. В последните години капиталовите разходи бяха нулеви“, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3281 |23.04.2023 Режисьорът Явор Гърдев: Въпросът е дали не ставаме шутове или удържаме някакво достойнство . 2| 3409 |23.04.2023 Асен Василев: Поправката на 2 грешки в бюджета, не орязва пенсиите и не вдига данъците . 10| 3734 |23.04.2023 Николай Василев за бюджета: Стреляме, докато свършат патроните . 13| 4013 |22.04.2023 Асен Василев: Поправянето на само 2 грешки в бюджета сваля дефицита на 3,6%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads