Реклама / Ads
1| 3957 |03.11.2019 НОВИНИ

Провежда се балотаж, в 18 областни града избират кмет

.
Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. След вота на 27 октомври в 9 областни града вече имат избрани кметове. В останалите 18 предстои балотаж.
 

Битката за кметския стол продължава и в 97 общини, в 168 общини са избрали кмет още на първи тур. Втори тур ще се проведе и в 377 кметства и 31 района в големите градове.

Кандидатите разполагаха с 3 дни, за да убедят хората защо да гласуват за тях.

 

На балотаж отиват: Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Ямбол, Смолян, Благоевград, Видин, Шумен, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Разград, Перник, Търговище, Силистра, Варна и София.

 

От всички 24 столични района само два имат избран кмет на първи тур - това са Банкя и Кремиковци. Избирателната активност на първия тур беше 48, 98 на сто. От имащите право на глас 6 322 979 , до урните на 27 октомври отидоха 3 096 696 гласоподаватели.

 

ЦИК препоръчва избирателите да се запознаят предварително с бюлетините, чиито образци ще видят пред изборното помещение. От там припомниха и начина за гласуване. Първият етап е поставяне на знак „X”или „V” със син химикал в квадратчето от избраната от гласоподавателя партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат. Следва сгъване на бюлетината така, че да не се вижда как сте гласували. Член на СИК сверява номера на бюлетината и поставя втория печат върху нея. А гласоподавателят пуска бюлетината в избирателната урна.

 

На втория кръг от изборите в бюлетината отново ще има квадратче "не подкрепям никого", което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него, предаде Нова.

 

В балотажите в неделя право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години. Те трябва да имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, да не са под запрещение и да не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

 

От Дирекция „Български документи за самоличност“ напомнят, че е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас. В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят.

 

В деня на вота те ще бъдат отворени от 8,30 до 19,30 ч. Така всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3814 |28.10.2019 Кои областни градове избраха кметове на първи тур . 1| 6197 |28.10.2019 11 областни града вече си имат кметове . 1| 4127 |28.10.2019 Във Варна и Кърджали няма да има балотаж, досегашните кметове печелят . 22| 9141 |27.10.2019 Фандъкова и Манолова отиват на балотаж, вижте резултатите и в другите градове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads