Реклама / Ads
15| 3528 |16.12.2022 НОВИНИ

Проверяват военна организация по съмнения, че нарушава Конституцията

.
Източник: БГНЕС
ДАНС проверява дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение ”Шипка”, след като Главният прокурор я определи като ”притеснителна за националната сигурност” и заподозря, че е свързана с Русия. Опасенията на Гешев са, че става въпрос за дейност, която противоречи на българското законодателство и Конституция.
 

Лидерът на организацията Владимир Русев отрече организацията да е финансирана от друга държава както и че непрекъснато са обект на проверки. БНО "Шипка" е част от "Войнски съюз – Васил Левски". От материалите, които са публикувани в социалните мрежи става ясно, че двете организации поддържат проруска риторика и провеждат учения с оръжие на своите симпатизанти. Самият Владимир Русев, който представлява БНО Шипка, от години разпространява видеа с конспиративни теории срещу НАТО и ЕС. По време на пандемията Русев се обявява и срещу ваксинацията.

 

Основната цел на организацията била да отстоява правата и социалните дейности на бивши настоящи военни и полицаи. От БНО ,,Шипка" обясняват кадрите, на които се виждат оръжия и практикуване на бойни спортове, като курсове по оцеляване. Там организацията раздава и информационни материали.

 

Сдружението попада в полезрението на експертите по сигурност при анализ на рисковете от десен радикализъм в Югоизточна Европа. Изследване на германското вътрешно министерство показва, че престъпленията базирани на десни идеологии, гравигиращи около фашизма и религиозната нетърпимост, се увеличават. Данните показват, че в последно време все повече млади хора са привлечени към подобни организации.


Името на БНО "Шипка" нашумя през лятото на 2016 година, когато симпатизанти на организацията нанесоха побой в Бургас на протестиращи срещу посещението на близкия до Путин мотористки клуб "Нощните вълци". Три години по-късно Бургаският окръжен съд осъди трима души за побоя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2886 |16.12.2022 Със „166“ гласа „за“, 48 „против“ пращаме военна помощ за Украйна . 3| 3066 |15.12.2022 Росен Христов: Службите да проверяват кой е спечелил от покупката на газ по непрозрачен начин . 11| 2983 |13.12.2022 Комисията по отбрана гласува на второ четене предоставянето на военна помощ за Украйна . 0| 2990 |12.12.2022 Проверяват се всички версии за катастрофата на туристическия автобус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads