Реклама / Ads
13| 10179 |01.10.2024 НОВИНИ

БНТ пуска филм за "Исторически парк" по време на предизборна кампания. Това не нарушава ли закона?

.
По време на предизборна кампания Българската национална телевизия възнамерява да излъчи филм, посветен на "Исторически парк" - мястото, където беше създадена идеологията зад партия "Величие".
 

Филмът "Разрушителят на окови" е продукция на БНТ Варна, част от предаването "Туризмът". Излъчването му е заложено в програмата на БНТ 2 за 3 октомври в 11:30 часа.

 

50-ият Парламентa създаде Временна комисия за проверка на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на ПП „Величие”, и изграденият в с. Неофит Рилски, общ. Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк”. В доклада на НС се посочваше, че "Исторически парк" е финансова пирамида. Проверки на парка имаше и от страна на ДАНС и НАП.


.

 

В редиците на самата партия пък имаше разпад - след публични гризни скандали, тя се разцепи. ПГ на "Величие" официално преустанови своето съществуване на 5 юли т.г. Тогава шестима депутати подадоха заявления за напускане на партията, а според парламентарния правилник минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. Когато броят на народните представители в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване. От "Величие" в Народното събрание бяха избрани 13 народни представители.

 

"БНТ пускат филм за "Исторически парк" по време на предизборна кампания. Още на 12-ата минута във филма се вижда Албена Пекова, която в никакъв случай не е председател на политическа партия "Величие". Представена е като "екскурзовод", пишат от кибергрупата за борба с дезинформацията BG Elves. Пекова е вписана като председател на партията и в официалния им сайт.


БНТ, обяснение за незаконната нерегламентирана пропаганда по време на предизборна кампания?", питат те.

 

 

"Предизборната кампания се отразява в програмите на Българската национална телевизия и Българското национално радио под формата на клипове, диспути и други форми, договорени при условията на ал. 4, в определено за тази цел време. Не се разрешава използването на програмите на Българската национална телевизия и Българското национално радио за целите на предизборната кампания извън времето, определено за посочените в ал. 1 форми", ни казва Изборния кодекс.

 

В Споразумение между БНТ и политическите партии и коалиции за избори на 27.10.2024 г. пък се посочват предаванията, които могат да служат за предизборно съревнование. Там са описани диспути с различни водещи, както и предавания като "Денят започва", "Референдум", "Панорама", рубрики след централните новини като "Предизборен репортаж", портретната "Това съм аз" и анкетната "Какво, как, кога". От страна на БНТ документът е подписан от Емил Кошлуков, който все още е изпълнителен директор - не защото е избран, а заради провал на процедурата при последния избор. Провалът на избора пък беше през юни 2023 година, над година обаче Кошлуков продължава да е на поста.

 

Предаване като "Туризмът" не се споменава сред приетите форми за агитация.







"Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на правила, приети от Централната избирателна комисия. Партиите и коалициите, които са регистрирали кандидати във всички изборни райони при избори за народни представители, имат право на равно участие", пише още там.

 

"Във връзка с предизборната кампания електронните медии, с изключение на Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове, може да използват платени и безплатни форми на отразяване на предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2145 |01.10.2024 Крайнодесните в Швеция проучват възможността за забрана на просията на национално ниво . 1| 2150 |01.10.2024 Джон Малкович пренася "Оръжията и човекът" на сцената на Народния театър – нов прочит на класика . 2| 5954 |01.10.2024 Тотален цирк в Централна ЖП гара в София: Затварят и подлеза за ремонт . 1| 2144 |01.10.2024 Украинският военен министър освободи трима свои заместници и един държавен секретар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads