Реклама / Ads
1| 3792 |21.08.2024 НОВИНИ

Психиатър: Спорно е кое по-тежко - в психиатрия или в затвор. Условията и в двете са брутални и нечовешки

.
Психиатрията в Ловеч
Какво трябва да се промени в психиатричната помощ у нас? Темата коментираха в студиото на „Здравей, България” доц. Владимир Наков от Дирекцията за „Психично здраве и превенция на зависимостите” към НЦОЗА и адвокат Юлиан Дацев.
 

Коментартът идва в контекста на заплахите, които психично болна жена отправя срещу инфлуенсърката Ясмин Кирилова. Оказа се, че тя е същата, която заплашва и певицата Дара Екимова, тормози и Саня Армутлиева.





„Решението е в подобряване на нормативната база и то не толкова в глава 5 от Закона за психичното здраве, колкото в поднормативните актове. До 2004 г. имаше правилници и приложение за него. Инструкции, които бяха свързани помежду си и не позволяваха тълкуване от който и да е. В  конкретния случай би трябвало прокуратурата да внесе искане до съда за изготвяне на съдебно-психиатрична експертиза, която да установи представлява ли опасност жената. Не може да се обобщава на базата недостатъчно факти без личен преглед”, обясни доц. Владимир Наков.

 

По думите му принудително лечение се извършва тогава, когато има противоправно деяние, което е санкционирано от съда.

 

„Тук има вододел между медицина и правото. Идва момент, в който трябва да преценим дали случаят на конкретния човек  е от компетентността на юристите или от на лекарите. Проблемът е, че когато едно лице веднъж бъде установено с подобно заболяване той го има цял живот. Това не е грип, от който да се излекуваме”, твърди Дацев.

 

Доц. Наков смята, че условията в психиатричните заведения са наистина мизерни.





„Спорно е кое по-тежката последица  за човека - да бъде в психиатрия или в затвор. Условията и на двете места са брутални и нечовешки. В заведенията, където се лекуват психично болни, ситуацията е критична. Може ли да очакваме, че някой ще си подобри психичното здраве на такива места”, коментира още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2220 |21.08.2024 Асен Василев: Кризата е в това, че домовата книга е празна. Радев вече не е като Луи XIV . 2| 3852 |21.08.2024 Обход на язовирите в Хасковско. Комисията се натъкна на изцяло празни водоеми . 1| 2206 |21.08.2024 Кога ще има ефективна защита? Ужасяващ случай от Търново - бивш затворник отвлече жена . 1| 2275 |21.08.2024 Адвокатът на българите от Халкидики: Охраната първа вади оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads