Реклама / Ads
1| 2259 |12.08.2024 НОВИНИ

Психолог: Хората изведнъж се умориха от безспирното информационно трещене

.
Бизнес-консултант и психолог
След като ковид 19 показа, че хоумофисът е реалност и има място, се завъртя и нетрадиционното предложение за 4-дневна работна седмица. Някои български фирми я въведоха експериментално. От друга страна в Гърция се породи идеята за 6-дневна работна седмица. Каквато и да е формата, трябва да си зададем въпроса каква е целта за въвеждането на една или друга форма на работното време. И за кого тя е подходяща.
 

 4-дневната работна седмица може да е добра за служителя, но да е лоша за работодателя или инвеститора. От друга страна трябва да се види каква е ефективността на служителя през по-късата работна седмица. Дали той ще се поотпусне, или напротив - ще стане по-производителен. Така че отговорът на въпроса кой вариант е по-добър не е еднозначен. Това коментира пред БНТ кариерният консултант и психолог Надя Димитрова.


Има много интересно проучване, направено в западни компании за това колко време от 8-часовия работен ден служителите вършат работа, която е пряко свързана с работната им характеристика. Резултатите сочат, че ефективно се работи близо 3 часа. В останалите часове от работното време всъщност служителите се занимават с неща като четене на новини онлайн, разглеждане на социални медии, обсъждане на извънработни теми с колеги, търсене на нова работа (26 минути среднодневно), пушене на цигари, телефонни обаждания, хапване, коментира бизнес-консултантът Георги Колев.

 

Разбира се не бива да забравяме, че според научните данни хората могат да се концентрират в продължение на 50-60 минути, след което трябва да си починат. Т.е. пряко сили 4 часа фокусирано на ден може и да работиш. Това е нормално за човешкото същество, обясни психологът.


Но уточни, че това се отнася за хората, които работят на компютър. Лекарят не може насред операцията да спре да бъде концентриран, както и чиновниците в администрацията, които обслужват хората.

 


В този смисъл всичко зависи от сферата на бизнеса. Не може административно да се налага за всички 4 или 6-дневна работна седмица, защото не при всеки бизнес те са подходящи в еднаква степен. Затова трябва да съществува административната свобода на компаниите да избират, посочи Колев.

 

Големият въпрос е какво се случи, че хората изведнъж толкова много се умориха и то при положение, че ефективно работят едва 3 часа дневно. Според мен може би тази умора идва от цялото това информационно трещене. В същото време може би и почивката вече не е така ефективна поради същата причина, посочи психологът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2361 |12.08.2024 Политологът Ирена Тодорова: Кожарева ще смени само министрите на вътрешните и на външните работи . 21| 2748 |12.08.2024 Проф. Тимъти Снайдър: Най-доброто, което можем да направим за Русия, е да я победим . 3| 2669 |12.08.2024 Проф. Милена Стефанова: Номинираната за премиер Кожарева едва ли ще удържи на политически натиск . 4| 2490 |12.08.2024 Проф. Румен Кънчев: Киев предприе оперативна изненада. Показа на Русия, че войната може да бъде изнесена на нейна територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads