Реклама / Ads
1| 2679 |08.05.2023 НОВИНИ

Психологът Десислава Георгиева: Добрите примери не са водещи като фокус на обществото

.
”Това, в което живеем, е един разпад да досега съществуващи обществени норми.” Източник: БГНЕС
”Това, в което живеем, е един разпад да досега съществуващи обществени норми и ценностни системи, обществени отношения и очаквания и сме в период на трансформация, на изграждане на нови такива. Теориите, които обясняват поведението като такова и отношенията, трябва спешно да бъдат актуализирани.”
 

Това мнение изрази приед БНР психологът Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна помощ при кризисни събития, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България.

 

Психологът е песимист дали крайните мерки като тотална забрана на присъствието на подрастващи в социалните мрежи ще проработят и смята, че "от гледна точка на психологията трябва да се търси някаква премереност".

 

Георгиева отчита "желание да налагаме нашата лична правда като такава", а "добрите примери не са водещи като фокус на обществото".

 

Всеки от нас стана медия, отбеляза Десислава Георгиева и акцентира върху индивидуалистичния поглед – "аз да бъда в центъра, да бъда интересен, да привличам вниманието с крайни действия".

 

Никога едно критично събитие не може да бъде предвидено. То винаги създава хаос, разбърква съществуващия ред и няма точна рецепта за правилните стъпки, с които трябва да се действа, коментира психологът относно трагичните събития с масовите стрелби в Сърбия.


В училищната среда трябва да се работи с агресията, "с тези първи прояви на поведение, което излиза извън рамките на обичайното", посочи Георгиева.

 

"Винаги при критично събитие търсим виновника. Много е важно да го посочим с пръст, а като че ли не се задълбочаваме в причините, които водят до събитието."

 

В предаването "Преди всички" Десислава Георгиева коментира, че живеем в епоха на тревожност и несигурност.

 

"Тревожността, когато е добре разбрана, води до креативност, до способност да се справяме, да избягаме от това, което в момента е много типично – да не полагаме усилия и да не поемаме отговорност за нищо."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4661 |04.05.2023 Кристалина Георгиева: Има риск от икономическо разделяне на света . 7| 3449 |23.04.2023 Десислава Атанасова, ГЕРБ: Дните преди връчването на мандата да използваме за лидерски разговори . 3| 2819 |20.04.2023 Десислава Атанасова била по-подходяща за шеф на НС от Росен Желязков, смята Радостин Василев . 4| 3638 |08.04.2023 Психологът Христо Монов: Убиецът на Кристина е социопат, който преследва жертвата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads