Реклама / Ads
4| 4460 |04.05.2023 НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Има риск от икономическо разделяне на света

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
МВФ прогнозира глобален растеж от 3% през следващите пет години – най-ниското ниво от 1990 г., каза Кристалина Георгиева.

След десетилетия на засилваща се глобална интеграция рискът светът да се разпадне на съперничещи си икономически блокове нараства. А това е сценарий, който би бил лош за всички, включително за европейците, заяви в реч пред Брюкселския икономически форум управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде БТА.

 

Тя се включи в конференцията, озаглавена “Глобално напрежение и ограничени ресурси. Изграждане на нов конкурентен модел за Европа”, посредством видеообръщение и изнесе лекция на името на Томазо Падоа-Скиопа, бивш министър на икономиката и финансите на Италия и един от бащите на общата европейска валута.

 

Георгиева посочи, че рискът от разделяне на света идва в крайно неподходящо време, когато глобалният растеж е изключително слаб по исторически стандарти – както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

 

Според Георгиева обаче централните банкери не трябва да “свалят гарда”, докато упоритата инфлация не бъде напълно овладяна, макар и затягането на паричната политика да пречи на растежа и да разкрива някои финансови уязвимости.

 

ЕС, както и повечето развити икономики, е изправен пред това двойно предизвикателство – забавяне на растежа при все още висока инфлация, добавя Георгиева. МВФ прогнозира растежът в ЕС да спадне от 3,7 процента през миналата година до 0,7 процента през настоящата, а след това да продължи да се възстановява със скромни темпове.

 

Същевременно очакванията са инфлацията да се понижи от над 9 процента през миналата година до над 6 процента през тази и в повечето страни да не се върне към целевите стойности до 2025 г.

 

Управляващият директор на МВФ похвали политиците в Европа за реакцията им след нахлуването на Русия в Украйна, довело до рязък скок на цените на енергията и задълбочило кризата с разходите за живот на целия континент.

 

Тя обаче изтъкна, че ЕС ще продължава да изпитва сериозни трудности и няма да може да повиши доходите на хората, ако не успее да се справи с дългосрочните предизвикателства – демография, производителност, приобщаване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2629 |30.04.2023 Страните от Г-7 решиха да рискуват с изкуствения интелект, намекнаха, че има и други във вселената . 2| 2461 |27.04.2023 Има ли риск за лаборатория в Судан, съхраняваща проби от смъртоносни болести? . 10| 2494 |21.04.2023 Радев към ДПС: Има риск от несъставяне на правителство /видео/ . 27| 4190 |16.04.2023 FT: Какво трябва да направи Киев, за да пробие руските отбранителни линии и какви са рисковете?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads