Реклама / Ads
1| 3088 |30.04.2023 НОВИНИ

Страните от Г-7 решиха да рискуват с изкуствения интелект, намекнаха, че има и други във вселената

.
Страните от Г-7 се съгласиха, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект Източник: БГНЕС
Страните от Г-7 се съгласиха, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект (ИИ), които да са ”базирани на риска“, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.
 

Въпросните регулации обаче трябва да "съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и трябва да са основани на демократични ценности, се казва в съвместното изявление на министрите от Г-7, отговарящи за дигиталните технологии, което беше разпространено в края на двудневната им среща в Япония.

 

Участниците във форума признаха, че "политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на ИИ могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на ИИ на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността. 

 

"Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

 

Законодателите на ЕС постигнаха предварително споразумение по нов проект на предстоящия си Закон за изкуствения интелект, който включва мерки за защита на авторските права.

 

Вестагер заяви преди срещата на Г-7, че евросъюзът "тази година ще постигне политическо споразумение" по законодателството за авторското право на ИИ, като например задължения за етикетиране на изображения или музика, генерирани от ИИ.

 

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект.

 

Токио се надява да накара страните от Г-7 "да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, заяви министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

 

Срещата на министрите, отговарящи за дигиталните технологии, се проведе в град Такасаки, разположен на около 100 километра северозападно от Токио. По-рано този месец имаше срещи на министрите на енергетиката и на външните работи на страните от Г-7.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2960 |28.04.2023 Белгийските власти решиха: COVID-19 е аналогичен на обикновен грип . 11| 3091 |22.04.2023 Йордан Божилов: Войната в Украйна е и война на ценности, война за визията на страните за международния ред . 7| 3362 |18.04.2023 Г-7 предупреждава: Страните, които помагат на Русия, ще бъдат ”изправени пред сериозни последствия“ . 4| 2856 |15.04.2023 Целта на страните от Г-7 е производство на повече слънчева и вятърна енергия до 2030 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads