Реклама / Ads
4| 2857 |15.04.2023 НОВИНИ

Целта на страните от Г-7 е производство на повече слънчева и вятърна енергия до 2030 г.

.
Целта на страните от Г-7 е 150 млн. kW вятърна енергия до 2030 г. Източник: БГНЕС
Министрите на климата, енергетиката и околната среда на страните от Групата на седемте (G7) по време на разговори, които започнаха днес в японския град Сапоро, ще търсят споразумение как да се осигурят 150 милиона kW електроенергия до 2030 г. чрез производство на електроенергия от вятър. Това съобщава вестник Nikkei, позовавайки се на източници.
 

Така обемът на производството ще бъде увеличен седем пъти спрямо 2021 година. Страните от Г-7 също ще утроят, до 1 милиард kW, обема на електроенергията, генерирана от слънчеви панели.

 

Освен това ще се търси съгласие за заделяне на 1 трилион йени (около 7.4 милиарда долара) за разработването на минерални ресурси, използвани при създаването на батерии за електрически превозни средства

 

И накрая, страните, на фона на глобалното покачване на цените на енергията, ще декларират допустимостта на инвестиции в предприятия за производство на природен газ, отбелязва Nikkei.

 

Освен това, според телевизионния канал NHK, министрите ще одобрят стратегия за производство на електроенергия с помощта на водород и амоняк, инициативата за използване на която се насърчава активно от японските власти.

 

По-рано агенция Киодо, позовавайки се на източници, информира, че японското правителство очаква да включи клауза, която одобрява изхвърлянето на пречистена от радиация вода от авариралата АЕЦ “Фукушима-1” в текста на документа, който ще бъде приет след срещата в Сапоро.

 

Японските власти искат да се посочи, че “G7 приветства прозрачността на предстоящия процес на нулиране”.

 

Освен това Токио възнамерява да включи формулировка за напредъка на местните власти в повторното използване на земята, разчистена по време на обеззаразяването на почвата след аварията в атомната електроцентрала.

 

Преговорите на министрите по климата, енергетиката и околната среда на страните от Г-7 в Сапоро продължават и до 16 април.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2696 |12.04.2023 Вятъpнaта и cлънчeвaта енергия дocтигнa 12% oт производството на електроенергия . 2| 3488 |04.04.2023 Доц. Киселова предрече: Ако президентът бърза да връчи първия мандат, целта е нови избори . 3| 2857 |03.04.2023 Д-р Кристофър Неринг: Целта е да се отблъскват избирателите и да се провеждат избори с ниска активност . 1| 2912 |03.04.2023 Ръст на цените на петрола, след като ”ОПЕК +” понижи изненадващо производството си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads