Реклама / Ads
1| 2912 |03.04.2023 НОВИНИ

Ръст на цените на петрола, след като ”ОПЕК +” понижи изненадващо производството си

.
Петролът поскъпва Източник: БГНЕС
Петролните фючърси поскъпнаха със около 8% в началото на търговията в понеделник, след като през уикенда ”ОПЕК +” обяви изненадващо съкращаване на съвместното производство с над 1 млн. барела на ден (с около 1,16 млн. барела на ден), съобщават Ройтерс, Блумбърг и Франс прес.
 

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия обявиха, че доброволно ще намалят производството си на петрол с общо 644 000 барела на ден  от месец май до края на 2023 г.

 

Саудитска Арабия ще намали добива си с 500 000 барела на ден, докато ОАЕ планират да намалят добива си със 144 000 барела на ден. Този ход беше направен в координация с други страни от ОПЕК и извън картела, включително Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Алжир, които също обещаха да намалят добива си на петрол.

 

Намаляването на производството е насочено към стабилизиране на световните цени на петрола, които бяха повлияни от пандемията от Covid-19 и произтичащото от това икономическо забавяне, посочват от ОПЕК и допълва, че се очаква решението за намаляване на производството да помогне за балансиране на петролния пазар и да предотврати свръхпредлагането на петрол.

 

В същото време Русия, която е друг важен член на формата "ОПЕК +", обяви, че ще намали своето производство с 500 хил. барела на ден до края на юни месец в координация със своите съюзници от петролния картел.

 

Руският вицепремиер Александър Новак потвърди, че Москва се е съгласила да последва намаляването на производството на петрол, обявено от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в неделя.

 

Новак разкритикува "късогледите енергийни политики на западните страни" и опитите им да въведат механизъм за таван на цените, като предупреди, че тези политики създават значителни рискове за глобалната енергийна сигурност и оказват влияние върху потребителите.

 

Казахстан също обяви доброволно намаляване на производството на петрол със 78 000 барела на ден от май до края на 2023 г.

 

Решението на "ОПЕК +" ще доведе до съкращаване на общият производствен обем, което се равняван на около 3,7% от световното петролно търсене, според изчисления на агенция Ройтерс.

 

По-късно днес ще се проведе заседание на мониторинговия комитет на "ОПЕК +".

 

След изненадващото съкращаване на производство с над 1 млн. барела на ден от страна на "ОПЕК +", основните петролни фючърси поскъпваха за кратко в началото на днешната търговия с близо 7-8% към най-високи ценови нива от средата на февруари насам, преди да парират част от силното възходящо движение.

 

Към 09.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват в рамките на деня с 5,16% малко над 84 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол - с 4,65% към 79,20 долара за барел.

 

Белият дом заяви, че решението на "ОПЕК +" е "необмислено и прибързано", като същевременно добави, че САЩ ще работят с производителите и потребителите с акцент върху цените на бензина.

 

Миналата година президентът Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване от стратегическите петролни резерви на САЩ след руското нахлуване в Украйна и последвалото рязко поскъпване на важната енергийна суровина.

 

Преди изненадващото решение на "ОПЕК +" да съкрати производството си с над 1 млн. барела а ден, суровият петрол отчете през първото тримесечие на тази година най-големия ценови спад от 2020 г. насам, тъй като сътресенията в банковия сектор и рисковете от рецесия в САЩ провокираха поевтиняване на черното злато.

 

Все пак много наблюдатели на пазара отбелязаха още преди решението на "ОПЕК +", че очакват съживяване на петролните цени през втората половина на 2023 г., подкрепено от нарастващото търсене в Китай след края на политиката на "нулев Covid".

 

Решението на "ОПЕК +" за съкращаване на производството с над 1 млн. барела на ден и последвалото рязко поскъпване на петрола усложняват перспективите за инфлацията и лихвените проценти в световен план, след като само до преди дни международните инвеститори залагаха, че облекчаването на ценовия натиск (сигналите за отслабване на инфлацията) ще даде възможност на водещите централни банки да спрат в скоро време досегашния цикъл на на повишаване на лихвите.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2739 |02.04.2023 Балабанов: Червените линии в парламента нито ще понижат инфлация, нито ще намалят цените в магазините . 1| 2906 |02.04.2023 483 млн. лв са стрували петте вота за Народно събрание през последните 2 години . 0| 2707 |02.04.2023 Швейцарската прокуратура разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group . 0| 2654 |02.04.2023 Над 200 души са били евакуирани след инцидент в мина в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads