Реклама / Ads
11| 3096 |22.04.2023 НОВИНИ

Йордан Божилов: Войната в Украйна е и война на ценности, война за визията на страните за международния ред

.
Източник: личен архив
Не може да си позволим окупирането и завземането на чужди територии да стане правило. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната.
 

Той напомни, че украинската армия е изграждана по съветски тип, при който управлението се осъществява от най-високо ниво. 

 

"Подобна организация на армията има Русия. Това затруднява военната комуникация, контрола и взимането на решения. През последните десетина години украинците преминаха към нов стандарт на изграждане на армията - с малки мобилни и добре екипирани формирования. Това им позволи да действат толкова бързо и ефективно".

 

Той посочи, че се подготвя планираното украинското настъпление. 

 

"Започна доставката на модерно въоръжение от западните страни. Изграждат се логистични центрове, за да може то да се поддържа. Очаква се, че ще Украйна ще се опита да си върне суверенитета поне върху част от завзетите от Русия територии. Кога ще се случи това е въпрос на добре пазена тайна, защото във военното дело изненадата е сериозен фактор".

 

Божилов коментира и първото посещение в Киев от началото на войната, което осъществи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

"Столтенберг каза, че първо искаме да помогнем на Украйна да продължи да съществува като независима държава. Подпомагането й е, за да може тя да продължи да се отбранява. Тази война се превърна във война на оръдията и мобилните групировки. Страните членки на НАТО предоставят далекобойни оръдия, танкове и бойни машини. Това ще подпомогне Украйна да защити своята територия. Не се предоставят далекобойни ракетни системи, за да не се провокират амбициите на Русия да продължи атаките". 

 

Изтребители не са от решаващо значение за тази фаза на войната, обясни Божилов. 

"От значение са сухопътните сили и логистиката на военната техника.  Необходима е сериозна подготовка за западните изтребители, както и определена инфраструктура. По-лесно  е да се предоставят на Украйна стари съветски изтребители, които тя използва". 

 

Бившият военен заместник-министър припомни, че през 2008 година НАТО декларира, че Украйна и Грузия могат да станат членове, когато изпълнят определените критерии. 

 

"Другото важно условие обаче е страните, които вече са членки, единодушно да приемат кандидата".

 

Войната, която се води в Украйна,  е и война на ценности, заяви Божилов. 

"Това е война за визията на страните по отношение на международния ред. Русия се опитва да наложи своята схема за развитие на световния ред. Това противоречи на всичко, върху което се крепи международния мир толкова дълго време. Тази война е геостратегически разлом. Затова е важна позицията на всяка държава. В България имаме недостатъчна яснота какво представлява тази война - че тя е война на подходи и ценности.

 

В много държави има потенциални конфликти. Трябва да се покаже, че демократичните държави подкрепят този, който е жертва на агресия. Това е записано в устава на ООН".

 

Траен и устойчив мир може да има само, когато Украйна възстанови териториите, завзети от Русия и се сключи международен договор за мир, обясни Божилов. 

"Съмнявам се, че това ще се случи скоро. Това е пътят, който трябва да бъде извървян. В противен случай ще имаме една нестабилност и несигурност в Черноморския регион".

 

Мирният договор, освен териториалния въпрос, ще включва и сериозни въпроси, свързани с това  кой ще плати за разрушената инфраструктура и как ще бъдат съдени военнопрестъпниците, посочи експертът.

 

Има варианти за замразяване на конфликта и временно прекратяване, но те не са устойчиви, каза Божилов.

 

Той се съмнява, че ще се върнем към принципите на европейската архитектура за сигурност, по които живеехме. 

 

"Нарушено е доверието. Западните страни не вярват на Русия".

 

Възможно е Русия да се опита да привлече страни като Китай и Венецуела, с които да изгради друга система на международни отношения, прогнозира Йордан Божилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3003 |21.04.2023 САЩ са подпомогнали Украйна с военна помощ в размер на повече от 35 млрд. долара от началото на войната . 10| 3006 |18.04.2023 Институт за изследване на войната: Пригожин е заповядал на ”Вагнер” да убиват цивилни и деца в Украйна . 6| 3384 |18.04.2023 Анализатор: Посещението на Путин в “анексираните” украински територии е знак за хода на войната . 43| 9468 |17.04.2023 Андрей Зубов: Путин с куршум в челото или кагебейци ще превърнат Русия в Северна Корея. Два варианта за изход от войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads