Реклама / Ads
2| 2644 |27.04.2023 НОВИНИ

Има ли риск за лаборатория в Судан, съхраняваща проби от смъртоносни болести?

.
Източник: личен архив
Световната здравна организация оценява заплахата за общественото здраве, след като бойци от воюващите армии в Судан окупираха национална лаборатория в столицата Хартум.
 

В тази лаборатория  се съхраняват проби от болести, някои от които смъртоносни, посочва АФП. Заради сблъсъците над половината от здравните заведения в Хартум затвориха. От СЗО съобщиха, че причина за разпространяващите се инфекциозни зарази в Судан в момента са най-вече ограниченият достъп до чиста вода, спирането на ваксинациите при децата и близките контакти между хората, които се крият на групи от бойните действия в мазета.


Командващият армията на Судан генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е дал първоначално одобрение на предложението на регионална африканска организация за удължаване на обявеното примирие, се казва в съобщение на военните.

 

Планът, представен от Междуправителствения орган за развитие, предвижда спирането на огъня, което трябва да изтече в края на днешния ден, да бъде продължено със 72 часа, В съобщението на армията се казва, че тя ще изпрати свой представител в столицата на Южен Судан - Джуба - за преговори. За момента няма коментар от  другата страна в конфликта - Силите за бърза подкрепа - които също трябва да изпратят преговарящ в Джуба. В разработването на плана за намиране на решение  участват и президентите на Южен Судан, Кения и Джибути. 

 

Въпреки че досегашното спиране на огъня се съблюдава в основната си част, в Хартум все още има спорадични сблъсъци. Някои от най-тежките стълкновения през вчерашния ден пък бяха в близкия до столицата град Омдурман, където военните се сражаваха с бойци на Силите за бърза подкрепа от други части на страната. 

 

По последни данни близо 460 са жертвите от началото на конфликта преди повече от 10 дни, макар да се смята, че техният брой е много по-голям. Хуманитарни организации предупреждават за засилване на хуманитарната криза, тъй като много судански граждани бягат в съседните държави. От Световната здравна организация предвиждат увеличаване на броя на загиналите в Хартум заради липсата на храна, вода и здравни грижи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2736 |25.04.2023 Превзеха лаборатория с морбили и холера в Судан. СЗО предупреди за опасност от биологично оръжие . 0| 2716 |24.04.2023 Български гражданин и семейството му заклещени в Судан, нямат документи . 10| 2709 |21.04.2023 Радев към ДПС: Има риск от несъставяне на правителство /видео/ . 27| 4560 |16.04.2023 FT: Какво трябва да направи Киев, за да пробие руските отбранителни линии и какви са рисковете?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads