Реклама / Ads
27| 4555 |16.04.2023 НОВИНИ

FT: Какво трябва да направи Киев, за да пробие руските отбранителни линии и какви са рисковете?

.
Наближава денят, в който Украйна ще се опита да пробие укрепленията на Русия в дългоочакваната пролетна контраофанзива. От едната страна ще бъдат около 35 000 украински войници, подкрепени от западни бойни танкове. Те ще се изправят срещу повече от 140 000 вражески войници по 950-километрова фронтова линия. Какви са рисковете?
 

Близо 14 месеца, откакто президентът Владимир Путин започна своята пълномащабна инвазия, залозите в тази първа фаза от пролетната контраофанзива не биха могли да бъдат по-високи. Успехът или провалът ще оформят бойното поле и ще определят силата на Киев при евентуални преговори с Москва за разрешаването на конфликта, пишат от "Financial Times".


Боевете обещават да бъдат тежки, предупреждават военни и анализатори. Пробивът е труден за изпълнение, защото изисква всички военни части да работят в синхрон - от артилерия и танкове до събиране на разузнавателна информация и инженери.


Украинските части нямат и превъзходство по въздух. Последната голяма битка с участието на западни танкове беше през 2003 г., когато водена от САЩ коалиция се биеше срещу иракските сили, оборудвани с Т-72 от съветската епоха. Но тогава съюзническите сили бяха подкрепени от наземни щурмови самолети и хеликоптери Apache. На земята украинските сили ще разполагат с доставено от Запада тежко въоръжение като британски танкове Challenger и германско производство Leopard, доставени от САЩ бойни машини Bradley и самоходни гаубици Archer.


Но също така ще им липсва решително въздушно прикритие, за да спрат атаките на руски изтребители. Досега Западът се съпротивлява на исканията да предостави на Киев модерни бойни самолети като американските F-16.


До май почвата ще бъде достатъчно твърда за маневри с превозни средства и ще пристигне повече доставена от Запада броня, плюс инженерно оборудване, като бронираните мостови слоеве в последния пакет от военна помощ на САЩ за Киев на стойност 2,6 милиарда долара. 


Къде точно може да бъде извършена атаката, остава строго пазена тайна. Една област, считана за стратегически жизненоважна за Русия, е около Мелитопол, близо до Азовско море. Успешен украински натиск там би разделил руските сили на две, оставяйки една група в Крим и на юг и друга на изток.


Руската армия обаче осъзнава риска и вече е подготвила последователни отбранителни линии в региона. Руската защита обикновено се състои от минно поле, последвано от линии от пирамидални бетонни стълбове, наречени драконови зъби, които забавят механизираните единици. Друго минно поле лежи отвъд тях, с линия от окопи и землянки на 400 м по-назад и противотанков ров на 500 м зад тях.


Голямото предизвикателство обаче ще се окаже координацията. Украинската страна, макар и умела в маневри с малък мащаб, има ограничен опит в комбинираните въоръжени операции от подобен калибър. Освен това силите на Украйна са загубили голяма част от най-опитните си войници, като са претърпели приблизително 120 000 жертви. Предполага се, че изтеклите документи на американското разузнаване сочат, че контлранастъплението може и да се окаже "доста по-малко" от целите на Киев. 


И все пак украинската армия е била подценявана и преди. Например, когато напук на военните оценки, успя да отблъсне руските сили от Киев, а след това и от североизточния Харков.


Русия също е загубила почти два пъти повече хора от началото на войната. Освен това украинските войски са по-добре оборудвани и обучени от враговете си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3234 |15.04.2023 Аламанов: Ситуацията в страната е като блато и трябва политиците да намерят път навън . 1| 2744 |15.04.2023 Д-р Даков: Хората, спазвали пости, трябва да са по-внимателни с храната след тях . 3| 8171 |14.04.2023 Започнаха „разпродажбите“ на великденските стоки. Какво не е наред? . 1| 2730 |13.04.2023 Космическата мисия “Джуно”: За какво да следим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads