Реклама / Ads
0| 3734 |30.05.2024 НОВИНИ

Психотерапевт: Неглижираме психичното здраве на възпитателите, не само в детските градини

.
Източник: скрийншот
Насилие над деца от страна на преподавател в детска градина във Велинград. Преподавателката вече е уволнена, прокуратурата вече работи по този случай.
 

"В детските градини имаме един възпитател на минимум 20 деца. Това е някакво безумие", посочи Галина Кабаджова, психотерапевт.

 

Според доктора по психология, преподавател в СУ „Климент Охридски” и психотерапевт Галина Кабаджова не се обръща достатъчно внимание на психическото състояние на възпитателите, работещи с деца.

 

„Неглижираме психичното здраве на възпитателите, не само в детските градини, но и в центровете за настаняване от семеен тип. Налага ми се е да работя с тях и мога лично да видя техния бърнаут. В детските градини имаме един възпитател на минимум 20 деца. Това е някакво безумие”, посочи докторът по психология в „Интервюто в Новините на NOVA”.

 

Според Кабаджова ако не се предприемат мерки за превенция по темата, това няма да е последния случай на насилие.







Относно психическото състояние на пострадалите деца, тя уточни, че е важно да преминат през събитието със специалисти. „Ще направя разграничение между отърсването и забравяне. Забравянето, в смисъла на психологията, ще бъде изтласкване на проблема и липса на работа с травмата, която вероятно в бъдеще ще се развие в някаква зависимост – наркотици или алкохол. Ние не искаме да забравяме, трябва да преработим събитието. Това се случва с игрови техники, в зависимост от възрастта, разговори, рисуване или терапевтична помощ”, заяви  Кабаджова.

 

По думите ѝ родителите и роднините могат да предразполагат детето, но не могат да предложат психологическа помощ. Според нея е важно да има психолог за възпитателите в детските градини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4569 |30.05.2024 Имало ли е указание от Главчев за смяна на българската позиция за Сребреница в ООН? . 0| 2894 |30.05.2024 Незаконна търговия с лекарства в интернет. Полицията е с вързани ръце? . 10| 15987 |30.05.2024 Доставчици и търговци на електроенергия предупреждават за опасност от екстремно високи цени на тока . 0| 3312 |30.05.2024 Васил Терзиев: Наложително е да се спре движението под мостовото съоръжение на околовръстното в посока "Младост"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads