Реклама / Ads
6| 3333 |23.03.2021 НОВИНИ

МЗ публикува медицинската информация на COVID ваксината на Янсен

.
Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването публикува листовката за пациента и кратката характеристика на ваксината на „Янсен“ и „Джонсън & Джонсън“ срещу коронавирус. Това е първият препарат, който се прилага само в една доза, като доставките му у нас се очакват през следващия месец.
 

Към момента ваксината се прилага при лица над 18-годишна възраст, като няма нужда от корекция при дозата на лица над 65 г. При бременните „има ограничен опит“ и се препоръчва приложение „само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода“.

 

Ваксината започва да действа около 14 дни след ваксинирането. Данните за ефективност показват над 66% ефикасност. По отношение на тежкото прекарване на болестта ефикасността е даже по-висока – 76,7% след 14 дни и 85,4% след 28 дни.

 

От компанията дават и данни за проучвания в САЩ, Бразилия и Южна Африка, като в последните две страни е известно, че вирусът е претърпял изменения. Най-слабо е предпазването от инфекция в южноафриканското проучване 14 дни след ваксината – 52%. Въпреки това, над 70% е ефективността по отношение на тежкото каране на COVID-19 и на трите места.

 

В кратката характеристика се посочва, че има случаи на анафилактична реакция и се препоръчва наблюдателно наблюдение на пациента най-малко 15 минути след ваксиниране. Препоръката е да се отложи ваксинирането при остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция, но не и при лека инфекция и/или леко повишена температура.

Ваксината на белгийската "Янсен" е показала 66% ефективност

 

При около половината (48,6%) от участниците в клинично проучване се съобщава за болка на мястото на инжектиране. Сред нежеланите реакции много разпространени са главоболие, умора, мускулни болки и гадене. При 9% от участниците в изпитването е имало висока температура над 38 градуса.

 

Сред нечестите и редките реакции (по-малко от 1:100) са тремор, обрив и свръхчувствителност.

 

Ваксината дълготрайно се съхранява на между -25 и -15 градуса, но може да е в обикновен хладилник за 3 месеца, като не трябва да се замразява отново. Може да издържи 12 часа на до 25 градуса извън хладилник.

 

С кратката характеристика на продукта можете да се запознаете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4246 |23.03.2021 САЩ: Стара информация е използвана при изпитвания на AstraZeneca . 11| 9956 |22.03.2021 Д-р Г. Тодоров пред Фрог: Шефът на болница „Св. Анна“ да подаде оставка заради изтекла невярна информация за проф. Чорбанов . 15| 3713 |22.03.2021 Йордан Божилов, бивш директор в МО: Заради шпионите НАТО може да спре информацията към нас . 30| 4996 |19.03.2021 И Каракачанов се изказа: Шпионите събирали информация за модернизацията на армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads