Реклама / Ads
7| 4996 |02.08.2014 НОВИНИ

Пуснаха от ареста противника на Путин

.
Руснаците все още усещат, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят. Това каза по БиТиВи руският правозащитник и противник на Кремъл Николай Кобляков часове, след като беше пуснат от ареста.
 

Софийският градски съд определи искането на прокуратурата за задържането му като „неоснователно".  задържаният пристигна в съдебната зала в добро настоение. Дипломираният физик и юрист от Московския държавен университет от години живее и работи във Франция. Въпреки че има бизнес интереси в различни сфери, Николай Кобляков е известен преди всичко с друго . Той е основател на организацията „Свободна Русия", която от години протестира срещу президента Владимир Путин.

Той недоумява защо е бил арестуван в София, а не в Париж, след като е бил обявен за издирване от Интерпол. „Това е най-интересният въпрос! Много по-лесно е да ме намерите в Париж - там живея, там работя, хората ме познават... Но според мен, руснаците все още усещят, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят”, сподели Кобляков.

Според руското федерално следствие през 2004 г. той съдействал на бившия шеф на руското външнотърговско обединение „СтанкоИмпорт" с цел да присвои задграничните активи на предприятието.

„Не знаех, че съм обвинен! Не и преди да ме арестуват тук. Руснаците твърдят, че ме търсят от 2012 г., а през това време аз дори си смених руския паспорт, многократно давах интервюта за различни медии, всички знаеха къде съм. Очевидно е, че руските служби просто са чакали да напусна Франция и да посетя страна, в която ще могат да заобиколят закона”, смята опозиционерът.

„Полицаите в ареста ми казаха вчера: Защо си срещу Путин? Путин е единственият, който може да ни спаси, нас българите, от Америка! Ние загубихме всичко след разпада на Съветския съюз! Но това, което ми хареса особено, е, че ако бях в Русия, щях да бъда пребит или дори убит. Въпреки убежденията ми, българските служители на реда се държаха напълно професионално”, категоричен е правозащитникът.

Николай Кобляков ще остане в България поне още 40 дни, докато приключи делото за екстрадицията му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5251 |02.08.2014 Кметът на Видин обжалва ареста си . 7| 4649 |22.07.2014 Цар Киро остава в ареста, реши апелативният съд . 4| 4989 |22.07.2014 Служителките на КТБ остават в ареста . 10| 6865 |14.07.2014 Цар Киро остава в ареста за мръсна бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads