Реклама / Ads
23| 4879 |24.02.2015 НОВИНИ

Путин: Европейците са слепи за нацитската идеология на Киев

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин се отнася негативно към опитите на украинската армия да оправдае поражението си в боевете в Източна Украйна и да превърне този конфликт в руско-украински.„Изобщо това е прекалено лошо – и опитите да се оправдае поражението, и опитите да се прехвърли вината за това на Русия. Но най-лошото – това е подстрекаването на конфликта между Украйна и Русия, опитите да се изостри този конфликт“, каза Путин в интервю за руска телевизия.
 
При това руският президент обърна внимание на изказванията на висши украински длъжностни лица, в това число и от украинската армия. „Както се изрази началникът на генералния щаб, ние не воюваме срещу руската армия. Какво повече да се каже?“, риторично попита Путин.

Според него, европейските лидери предпочитат да не забелязват нацистките нотки в украинския конфликт, но в същото време искрено за заинтересовани в регулирането на ситуацията там, което внася оптимизъм.

„Те се стараят да не го забелязват“, каза Путин в интервю за телевизия „Россия 1“, отговаряйки на въпрос, успял ли е да обърне вниманието на европейските си колеги на нацистката идеология, която тържествува в Киев.

„Но трябва да отбележа това, че, както ми се стори, те имат искрено желание да се намерят такива компромисни решения, които биха довели до окончателното регулиране“, каза президентът.

В тази връзка той обърна внимание на това, че след точката от протокола в Минск за необходимостта от децентрализация на властта, има бележка под линия, поясняваща какво именно се подразбира под това.

„Авторите на тази бележка под линия са нашите немски и френски партньори и това говори за тяхното искрено желание да намерят тези компромиси, за които току-що казах“, смята Путин.

„Ако споразуменията от Минск се изпълняват, аз съм сигурен, че ситуацията постепенно ще се нормализира“, каза още той.

„Засега не са необходими каквито и да било спешни мерки, защото тези мински споразумения, те останаха не само на документ, изготвен от четиримата участници в минския процес, в лицето на Украйна, Русия, Франция и Германия, – те са закрепени в резолюцията на СБ на ООН и са придобили формата на международен правов акт, подкрепен на практика от цялата международна общност“, заяви Путин, отговаряйки на въпрос, дали е възможно създаването на „Минск 3“ и провеждането от страна на Русия на спешни дипломатически мерки до признаването на ДНР и ЛНР в случай на ескалация на въоръжените действия от страна на Украйна и националните батальони.

„Както се казва, това е съвсем друга история. Аз много разчитам на това, че те ще се изпълняват. А ако те се изпълняват, то това е верният път към нормализирането на ситуацията в този регион“, подчерта руският президент.

При това той отбеляза, че в изпълняването на тези договорености Европа е заинтересована не по-малко от Русия.

„Никому не е нужен конфликт на периферията на Европа, още повече въоръжен“, отбеляза Путин.

Руският държавен глава счита, че към този момент не е необходимо провеждането на поредна среща между държавните глави в организацията, а най-важното сега е изпълняването на минските споразумения.

Определеното недоверие в отношенията с лидерите на ФРГ и Франция е запазено, но те по-скоро се доверяват на Русия.

„Абсолютно доверие не може да се намери във всяко семейство, а на международно ниво нещата са още по-сложни, но аз мисля, че ние се разбираме и като цяло се доверяваме един на друг, макар, разбира се, елементът на недоверие да е запазен“, каза Путин като допълни:

„Но аз останах с впечатлението, че партньорите ни по-скоро ни се доверяват, отколкото обратното, или във всеки случай, вярват в нашата искреност“.

Руският президент съобщи също, че контактите с украинския му колега Петро Порошенко са запазени, макар че понякога той е крайно учуден от изказванията на украинското ръководство, в частност, за намесата на служители на администрацията в Кремъл в събитията на Майдана.

„Контактът помежду ни е запазен. Аз понякога в известна степен се учудвам от публичните изявления на украинското ръководство, например за това, че служители на нашата администрация са участвали в трагичните събития на Майдана преди година – това е пълна глупост, толкова далечна от действителността, че дори се чудиш откъде се е появила“, каза Путин.

„Понякога след това чувам, че тези изявления са основани на неточни данни на специалните служби, както ми казват понякога, но аз бих помолил да бъдат по-внимателни при използването на тези сведения, които се поставят на бюрото на украинските ми колеги“, каза още руският президент.

В интервюто Путин изрази надежда, че западните лидери ще се отнесат с уважение към избора на жителите на Крим.

„Що се отнася до принадлежността към една или друга държава, то хората в Крим направиха своя избор, и към него трябва да се отнасяме с уважение. Русия не може да се отнася към това по друг начин“, каза Путин.

„Висшият критерии за истината може да бъде само мнението на самия народ“, добави той.

„Крим, както си е бил, така и ще си остане – и руски, и украински, и кримо-татарски, и гръцки, и немски. Той ще бъде дом за всички тези народи“, подчерта руският държавен глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6331 |19.01.2015 Иван Кръстев за Путин: Той е изключително праволинеен . 88| 5911 |20.12.2014 Путин: Никоя страна няма да успее да ни сплаши! . 9| 4523 |18.12.2014 Путин: Ердоган е як мужик . 1| 4552 |15.10.2014 90 % от слепите у нас са безработни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads