Реклама / Ads
63| 8022 |24.05.2021 НОВИНИ

Путин пак поздравил македонците и благодарил за славянската писменост

.
Източник: БГНЕС
Пореден скандал и нова порция напрежение по линията София-Скопие заради празника на славянската писменост и светите братя Кирил и Методий. Причината - посолството на Русия в Република Северна Македония публикува цитат на Владимир Путин, който поздравява Скопие по случай празника и допълва - славянската писменост е дошла при нас именно от македонските земи.
 

Публикацията се намира в профила на дипломатическото представителство на Москва в Скопие в Twitter. Очаквано, последва и реакция от страна на български политици, като евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. 

 

“Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи”, пишат от посолството, като цитират руския държавник Путин. 

 

Публикацията предизвика множество реакции, вариращи от благодарност към "братския руски народ", че "винаги е на правилната историческа страна", до призив за признаване независимостта на църквата и подигравателни постове относно "татарите" и "българите, които се държат като бивша ревнива приятелка", пишат от БГНЕС.

 

Това не е първият път, в който Москва излиза с подобна позиция по отношение на славянската писменост. Още през 2017 г. бе предизвикан скандал, заради същото твърдение на Путин - че кирилицата идва от македонските земи. Тогава руският държавник се срещна със своя македонски колега Георги Иванов в Москва. Последва и реакция от Министерството на външните работи. 

 

Това е поредната провокация, която се случва в разгара на конфликта между София и Скопие. Двете страни си разменят по-остра реторика заради нерешени исторически спорове. България обвинява западната си съседка в неспазване на Договора за добросъседство, както и терор над самоопределящи се за българи граждани в Скопие. На фона на това София реши да наложи вето върху преговорната рамка за членство в ЕС на РСМ. Това ядоса и Брюксел, който не разбра проблемите между двете държави. От тогава България е обект на натиск от страна на Европа, за да не се пречи на основния приоритет на общността - разширяване на границите на съюза и влиянието в региона Западни Балкани.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 4796 |20.05.2021 Путин: Русия ще избие зъбите на всеки, който се опита да отхапе нещо от нея . 3| 3390 |18.05.2021 Путин, изпълни си обещанието! . 32| 3154 |07.05.2021 Путин: Руската ваксина е надеждна като автомат Калашников . 14| 4931 |29.04.2021 Инджев: Лавров беше казал на Борисов да се засрами, Борисов отиде в Москва и се извини на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads