Реклама / Ads
9| 2965 |08.02.2024 НОВИНИ

Путин - сам срещу себе си на президентските избори. Не пуснаха Надеждин до участие

.
Централната избирателна комисия не допусна политика Борис Надеждин до участие в президентските избори в Русия, съобщи държавната агенция ТАСС, цитирана от руската редакция на BBC. Според информацията руската ЦШК е преброила близо 9% недействителни подписи, подадени от екипа на Надеждин, при максимално допустими 5%. Екипът на Надеждин не успя да докаже пред комисията, че подписите са били отхвърлени по погрешка.
 

Така на заседанието си руската ЦИК прие да не допусне Надеждин до президентските избори, въпреки че политикът поиска то да бъде отложено до 10 февруари, за да продължи проверката на подписите. Общо ЦИК обяви за невалидни 9147 подписа в подадените от Надеждин документи. Това е 8.7% от всички подадени подписи. Открити са 11 подписа на починали.


"Според всички социологически проучвания аз съм на второ място по рейтинг след Путин. Това са десетки милиони хора, които искат да гласуват за мен", каза Надеждин и заяви, че ще оспори решението на руската ЦИК. Надеждин и представители на неговия щаб казаха, че ще докажат неоснователността на решението на работната група и ще „отбият“ отхвърлените подписи, а ако това не успее, ще се обърнат към Върховния съд на Русия.


Надеждин, който беше издигнат от извънпарламентарната партия "Гражданска инициатива“, трябваше да събере и внесе в ЦИК общо 100 хиляди подписа. Според щаба на Надеждин екипът му е успял да събере над 200 хиляди подписа. На 31 януари политикът внесе в ЦИК разрешението 105 хиляди, които бяха специално подбрани, за да се сведе до минимум процентът на недействителните бюлетини. 





Надеждин е единственият кандидат-президент, който се провитопоставя на войната на Русия в Украйна. Кампанията на 60-годишния Надеждин, бивш депутат от Държавната дума, започна миналата есен. В края на 90-те Надеждин работи като съветник на убития през 2015 г. политик Борис Немцов, а след това като съветник на сегашния куратор на руската вътрешна политика, първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент Сергей Кириенко. Тогава Кириенко работи като министър-председател. 


Заедно с Немцов и Кириенко Надеждин дълго време работи на ръководни позиции в либералната партия "Съюз на десните сили“. В началото на 2000-та г. Надеждин е избран от тази партия в Държавната дума, но издържа там за кратко. След разпадането на "Съюза на десните сили" той работи в лоялното правителство на партията "Дясно дело".

 

Дейностите на Надеждин през 2010-те също повдигат въпроси сред много от неговите критици. През 2012 г. той е довереник на лидера на "Справедлива Русия" Сергей Миронов. През 2015 г. участва като "дразнител" в първичните избори на Единна Русия, за да постигне номинация за Държавната дума в едномандатен избирателен район. 





През последните години Надеждин активно се изявява като експерт по руските телевизионни канали, където му е отредена ролята на "бичуващ“ противник от либералите. Въпреки всичко това Надеждин се оказа единственият кандидат, който директно се обяви против продължаването на войната в Украйна. Според него решението на Кремъл да започне инвазията си е "фатална грешка", а президентът Путин води страната "към катастрофа“.


По време на кампанията Надеждин беше единственият от всички кандидати, който каза, че се смята за "противник" на политиката на настоящия президент. Кампанията за подписване на Надеждин първоначално не привлече много внимание, но в края на януари хората започнаха да се редят на опашки в градовете в Русия и в чужбина, за да подкрепят политиката му. Интересът привлече вниманието на руската опозиция, включително тези, които избягаха от страната след руската инвазия в Украйна и много опозиционери застанаха зад Надеждин, отбелязвайки, че подкрепата за политика по същество се е превърнала във форма на законен протест срещу войната.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2876 |08.02.2024 Васил Терзиев: Изпълнихме народната мъдрост “7 пъти мери - един път режи” . 1| 2875 |08.02.2024 Ръководителят на НАСА идва у нас през октомври по покана на правителството . 0| 2889 |08.02.2024 Футболната легенда Христо Стоичков празнува 58-и рожден ден . 1| 3144 |08.02.2024 Британското разузнаване: Авдeевка остава основен фокус на руските операции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads