Реклама / Ads
0| 2867 |17.08.2022 НОВИНИ

Радан Кънев иска от ЕК ясни препоръки за спиране екстрадицията на руски граждани

.
Ясни препоръки да издаде Европейската комисия към държавите-членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадирането на руски граждани поиска евродепутатът Радан Кънев.
 

Повод за призива му е случаят с Алексей Алчин - явен критик на президента Владимир Путин, който през последните осем години живее във Варна, България. Алчин стана известен, след като запали руския си паспорт в знак на протест срещу инвазията в Украйна.

 

Властите в Русия обаче заведоха дело срещу него за укриване на данъци в големи размери и поиска екстрадиция на Алчин. одната прокуратура е придвижила казуса и в началото на август Варненският окръжен съд излезе с решение, че Алчин трябва да бъде върнат в родината си.

 

За най-голямо съжаление българската прокуратура се подчини на това искане и дори задържа Алчин, докато първоинстанционният съд във Варна се произнесе в полза на екстрадицията, без да аргументите на защитата, че Алчин може да бъде преследван по политически причини от Москва.

 

Радан Кънев смята, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда.

 

Именно по тази причина, той призовава Комисията, в качеството си на пазител на Договорите, най-малко да издаде ясна препоръка към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани на Руската федерация, особено в случаи когато тези граждани опонират на режима в Кремъл.

 

Инициативата на Радан Кънев може да бъде подкрепена от всеки европейски депутат до 1 септември 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2925 |17.08.2022 Държавата да реши водната криза в Своге, иска зам.-кмета . 0| 3032 |16.08.2022 Вдъхновение! Дописка за открит арест с музика на Клайдерман и гайди разведри социалните мрежи . 0| 2791 |16.08.2022 Партията на Янев се регистрира в ЦИК. Не искала да чака решението на съда . 0| 2763 |16.08.2022 Швеция - готова да изпълни исканията на Турция по пътя към НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads