Реклама / Ads
0| 5226 |21.07.2015 НОВИНИ

Радан Кънев втвърди тона към ГЕРБ заради съдебната реформа

.
Радан Кънев
Лидерът на ДСБ Радан Кънев втвърди тона към ГЕРБ заради съдебната реформа. РБ смятат, че от ДПС предлагат имитация на съдебна реформа и не са съгласни с това.
 

Ако не минат конституционните промени, нищо не е стабилно". Ако нямаме съдебна реформа, нещата стават твърде кризисни, изтъкна Кънев в отговор на въпрос дали и участието на РБ в управлението става нестабилно.

 

След срещата с премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан, реформаторът Радан Кънев отиде по-късно отново при председателя на ДПС, за да доуточнят някои неща по промените в Конституцията, съобщи Нюз. бг.

 

Има два въпроса, които остават неизяснени - единият е дали ще се гласува по вече внесения законопроект в пленарна зала в петък или ще се подготви нов законопроект, като, за да бъде смислен, той трябва да има 180 вносители, за да се постигне търсения от г-н Местан ефект на бързо решаване на проблемите преди местните избори - още в рамките на месец септември, поясни лидерът на тъмносините. По този въпрос няма противоречие, изтъкна Кънев.

 

Той е категоричен, че идеята на ДПС за 180 подписа под промените в Конституцията са добър знак. Непреодолим към момента обаче остава въпросът в новия проект да се прехвърлят правомощия от колегиите на ВСС (след евентуалното разделяне на съвета на две, б.р.) към пленума или разделянето да е имитативно, както го определи тъмносиният лидер. Това било „имитация на съдебна реформа за пред чужденците".

 

Никога не сме се съмнявали, че в настоящия парламент има конституционно мнозинство за имитации, такова е имало и във всички досегашни парламенти, истинският важен политически въпрос вече става дали ние говорим за имитация или говорим за реална промяна, подчерта Радан Кънев. Това щяло да определи дали ще се съберат 180 подписа.

 

Предстои РБ да се събере и да обсъди ситуацията, като от формацията на Меглена Кунева поискаха свикване на извънредно заседание на председателския съвет на блока.

 

Личното решение на Радан Кънев е, че няма да подкрепи законопроект, който предвижда имитация. Щяло да има още разговори с ДПС в опит да не се получи имитативна реформа. Тези дни ще бъдат много заети, прогнозира реформаторът. РБ щели да са диалогични, но твърди в позицията си за истинска реформа.

 

Имало вариант за декларация в четвъртък, както предложиха вчера от АБВ. Дори и декларация в четвъртък няма да лиши от съспенс тези дни, смята Радан Кънев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5326 |19.07.2015 Радан Кънев: Не обичам революцията, а еволюцията . 0| 4887 |14.07.2015 Р. Кънев: Няма връзка между подкрепа за съдебната реформа срещу гласуване на пенсионната . 0| 4915 |09.07.2015 Радан Кънев: През 15 мин са атаките срещу Христо Иванов . 0| 6341 |07.07.2015 Близнашки се втвърди: Христо Иванов да си пише оставката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads