Реклама / Ads
0| 5959 |23.06.2017 НОВИНИ

Радев: България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство

.
Българският държавен глава е на първото си официално посещение в страна от региона на Югоизточна Европа.
 

 Президентът Румен Радев изрази пред гръцкия президент Прокопис Павлопулос благодарност за подкрепата на Гърция за членството на България в ЕС. "Подкрепата ви за приемането ни в Шенгенското пространство също е от особена важност, защото само това е начинът да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма в региона. Крайно време е това да разберат и останалите страни членки на ЕС.", каза президентът Радев в началото на срещата си с гръцкия президент,  предаде БНТ.

 

"Ние твърдо подкрепяхме присъединяването на България към ЕС, много добре работим и сътрудничим в Съюза. Съществува един висящ въпрос - присъединяването на България към Шенгенското пространство - нещо, което ние подкрепяме с всички сили, защото смятаме, че така трябва да бъде и ще бъде, заяви президентът Павлопулос.

 

В днешните условия разбираме колко е необходимо да съществува една сплотена, обединена Европа, нещо за което работим и ние, и вие. Това трябва да стане ясно за всички в глобален мащаб - че е необходима една силна Европа, федеративна Европа, за което ще работим, уверен е гръцкият президент.

 

Президентът Радев определи първата си визита в региона като знак, че не само двустранните отношения с Гърция, но и партньорството ни в ЕС и в НАТО има за двете държави стратегически характер. По всички направления е очевидно, че България и Гърция са пример за добросъседски отношения, основани на европейските ценности, посочи българският държавен глава.

 

Той отбеляза, че Гърция и България споделят сходни позиции от приоритетния дневен ред на Европа, засягащи сигурността, миграцията, икономическото развитие, трудовата заетост, енергийната и транспортната свързаност и, като цяло, бъдещето на Европа.

 

Усилията на нашите държави за справяне с нелегалната миграция, в борбата срещу тероризма и засилването на сътрудничеството между въоръжените сили на Гърция и на България са сред основните фактори за гарантиране на стабилността в нашия регион, наситен с напрежение, отбеляза президентът Румен Радев, който в заключение изрази увереност, че отношенията между Гърция и България ще продължат да се движат по своя възходящ път за по-голямата сигурност и цялостното развитие на региона на Балканите.

 

По-рано днес българският държавен глава положи венец на гроба на Незнайния воин и беше посрещнат с официална церемония пред Президентския дворец в Атина. След разговора си президентите Радев и Павлопулос ръководиха пленарните разговори между официалните делегации. Програмата на визитата на българския държавния глава в Атина включва също срещи с председателя на парламента Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис, а по-късно в сградата на българското посолство в гръцката столица, президентът ще разговаря с наши сънародници, живеещи в Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6064 |23.06.2017 Официално: България, Естония и Австрия приеха програмата за Триото, председателстващо ЕС . 0| 6136 |20.06.2017 Радев: Усложненията между България и Македония са неестествени . 0| 5871 |20.06.2017 Зоран Заев: Чакам от България да ни помогне за ЕС и НАТО . 4| 7381 |18.06.2017 Лиляна Павлова ще оправя Европа след Брекзит, България и Западните Балкани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads