Реклама / Ads
10| 3225 |16.01.2023 НОВИНИ

Радев даде на Нинова букет червени рози и папката с мандата

.
С букет червени рози по случай рождения ден на Корнелия Нинова посрещна държавния глава Румен Радев социалистите на ”Дондуков 2”. Президентът избра именно БСП да получат третия и последен мандат за съставяне на правителство. 
 

“Спрях се на вашата формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо правителство с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне БСП показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да управлява със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре с новите и старите формации в парламента”, посочи Радев при връчването на мандата.


“Благодаря за доверието. Разбирам отговорността. Ще направим всичко, което зависи от нас. Доказахме, че можем да говорим разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес. Ще продължим в този дух да търсим съгласие”, отвърна Нинова.

 

Тепърва през седмицата червените ще се съберат на Национален съвет, за да решат от кои парламентарни групи да искат подкрепа. 

 

Няма краен срок, в който третия получател на мандата трябва да предложи правителство. Конституционният съд обаче казва, че мандатът не трябва да се бави дълго и посочват като разумен срок седем дни. 

 

Миналата седмица вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че държавният глава ще даде мандата на партията, която е най-близо до “Дондуков 2”. По думите й изборът на Радев стъпва върху това коя формация ще продължи политиките на президента.

 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна след като от ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” не успяха да съберат необходимата подкрепа за съставянето на редовно правителство. След този провал се заговори за възможността държавният глава да връчи мандата на “Демократична България”. Този сценарий дори бе обсъден между ПП и президента, когато партията на Кирил Петков върна неизпълнен втория мандат. 

 

Това е четвъртият път за последните близо две години, в който държавният глава решава да даде последния мандат на БСП. Досега опитите им за съставяне на правителство бяха неуспешни.

 

Ако и този път се окаже неуспешен, страната ни отива на поредни предсрочни избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2940 |16.01.2023 Нейнски: Радев иска избори и управление през служебни правителства . 16| 3315 |16.01.2023 Дончева: Нинова този път дори не искаше мандата. Няма шанс за кабинет . 9| 2944 |16.01.2023 Радев избрал БСП, защото не заявили предварителни условия, смята Ал. Маринов . 5| 3041 |16.01.2023 За ЧРД на Корнелия Нинова: Последен шанс за правителство, Радев връчва мандата на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads