Реклама / Ads
5| 2769 |01.10.2022 НОВИНИ

Радев: Интерконекторът между България и Гърция е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион

.
Румен Радев говори
Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното ни сътрудничество и нашата свързаност. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по откриване а газовата връзка.
 

"Отдавна очаквахме този интерконектор. Не беше лесно да го постигнем, няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с него, трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Сега е моментът да изразя искрената си благодарност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха здраво, българските и гръцките институции, към ЕК за финансовата подкрепа".


.


Трябва да осъзнаем колко е важно да повишим технологичния капацитет на нашите страни, коментира президентът.

"Интерконекторът постигна това - българските и гръцките инженери го проектираха и изградиха като ново поколение тръбопровод. Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е много надежден партньор, той работеше още с президента Първанов преди 10 години."


.


По думите на Радев това е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и много други държави от Централна и Югоизточна Европа.

"Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешно сътрудничество и нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие, като реализират съвместната европейска стратегия за по-надежда, евтина и сигурна енергия", посочи той.


На базата на тази стратегия България ще разраства капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепи съседите си, каза още Радев. Ще настояваме за осигуряването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния, каза още Румен Радев.


.

 

"Трябва да разглеждаме нашия регион много по-широка перспектива. Войната в Украйна променя драматично глобалните вдериги за доставки и единственият надежден път по земя от Азия и Африка към Европа е през Турция, България и Гърция, нагоре към Сърбия и Румъния. Трябва спешно да увеличим и модернизираме нашите КПП-та, нашите шосета и жп линии. Да консолидираме нашите усилия към коридор номер 8, който свързва черно море с Адриатическо, както и транспортния коридор Солун - Русе".


Радев заяви, че Европа трябва а се фокусира върху проектиране и изграждаен на нови тръбопроводи за нефт и газ, както и да се разработи дигитална инфраструктура.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2738 |01.10.2022 Румен Радев: Хората от третата възраст заслужават подкрепата на държавата . 5| 3185 |30.09.2022 ”Екзакта” дава близо 10% разлика между ГЕРБ и ПП в полза на първите . 4| 2838 |30.09.2022 Мая Манолова: В неделя изборът е между мира и войната! . 7| 2757 |30.09.2022 Президентът Радев: Интерконекторът с Гърция променя енергийната карта на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads